ULUITOR. Alianța Vestului - ”Cei patru care sperie PSD-ul” ”
Ultima Ora Politic

Alianța Vestului o palmă dată de primarii PNL pe obrazul unei guvernări incompetente

”Alianța Vestului reprezintă o palmă dată de primarii PNL din patru mari orașe pe obrazul unei guvernări incompetente”

            Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica declară că Alianța Vestului, creată de primarii PNL din Arad, Cluj Napoca, Oradea și Timișoara, constituie o reacție la eșecul total al Guvernelor PSD-ALDE în acțiunea de a atrage fonduri europene pentru a moderniza România:

„Guvernele instalate și conduse din umbră de către Liviu Dragnea au eșuat pe linie în  încercarea de a crea românilor o viață mai bună. În condițiile în care țara a trecut în ultimii ani printr-o situație economică favorabilă, oamenii au așteptat ca traiul lor de zi cu zi să se îmbunătățească substanțial, ca provinciile României să fie legate prin autostrăzi și căi ferate de mare viteză, drumurile pline de gropi să fie reabilitate, școlile insalubre să fie modernizate și igienizate, iar spitalele noi și bine dotate să ia locul celor vechi, construite cu zeci de ani în urmă. Nimic din toate acestea nu s-a realizat, deși bugetul național a crescut, iar în visteria Uniunii Europene zac în continuare nefolosite peste 30 de miliarde de euro destinate țării noastre. Cea mai mare parte a lucrărilor publice care s-au realizat în România în ultimii doi ani au fost finanțate din bugetele locale. Parcă pentru a se răzbuna, anul acesta Guvernul a redus și mai mult capacitatea investițională a administrațiilor publice locale, confiscându-le banii economisiți în anii trecuți și alocându-le de la bugetul central sume cu mult sub cele necesare.

În această conjunctură, la începutul lunii octombrie, patru dintre cei mai performanți primari din țară, respectiv edilii municipiilor Arad, Cluj Napoca, Oradea și Timișoara, au hotărât să înființeze Patrulaterala Vestului. Patru primari ai unor mari orașe din Transilvania și Banat, nu întâmplător liberali, s-au săturat să mai stea la mila unui Guvern care și-a dovedit pe deplin incompetența și neputința în acțiunea de absorbire a fondurilor europene și au decis să pună bazele unei colaborări speciale prin care să obțină finanțări direct de la Bruxelles. Aceasta Alianță a Vestului își propune să fie un cadru pentru schimburi de idei și de experiențe între cele patru administrații locale, să inițieze în comun proiecte majore de infrastructură, mai ales în domeniul construirii de autostrăzi, drumuri exprese sau rapide și căi ferate de mare viteză, să conlucreze în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport și securitate. Cei patru primari doresc să dea un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte. Nu am nicio îndoială că vor reuși, pentru că deja au schimbat fața orașelor pe care le conduc, nu cu bani de la Guvern, ci prin forțe proprii și cu finanțări obținute de la Uniunea Europeană.”

            Deputatul Dănuț Bica afirmă că acest proiect demonstrează cel mai clar diferența dintre modul de a se face administrație în marile orașe conduse de primari PNL și în cele care au în frunte primari PSD:

,,Sunt deputat de Argeș și nu pot să nu privesc cu invidie la performanțele deosebite pe care le au primarii PNL din Transilvania. Nu pot să nu fiu intrigat de faptul că în marile orașe din Muntenia, Oltenia și Moldova, conduse în principal de primari PSD, administrațiile publice locale nu sunt în stare să gestioneze performant nici măcar treburile curente ale comunităților. Mergeți să vedeți cum arată străzile, transportul în comun, școlile și spitalele în Arad, Cluj Napoca, Oradea sau Timișoara și comparați-le cu felul în care arată acestea la Pitești, Craiova, Târgoviște sau Constanța. Tot despre România vorbim, tot despre primari români discutăm, însă nu poate să nu te izbească diferențele dintre competența reală dovedită de primarii PNL din Transilvania și amatorismul manifestat de edilii PSD ai orașelor de la Sud și Est de Carpați. Oare de ce nu se asociază și aceștia din urmă pentru a realiza mari proiecte în comun? Iar cei care încă se tem că ungurii ne-ar putea ,,fura” Ardealul, ar trebui să vadă cu ochii lor cum Guvernul împinge, prin toate acțiunile și deciziile sale, Transilvania către Vest, inclusiv prin refuzul de a construi autostrăzile Pitești-Sibiu și Iași-Târgu Mureș, în vreme ce menține restul țării în izolare.

Alianța PSD-ALDE a eșuat și trebuie să plece acasă! A eșuat nu numai în misiunea de a genera o viață mai bună pentru populație, ci și în acțiunea de modernizare a țării. Alianța Vestului, creată de primarii PNL, de cei mai performanți primari din România, ne arată cât se poate de clar că viitorul acestui popor depinde de o reformă adevărată a administrației, de o descentralizare decizională și financiară reală, nu doar declarativă. Acesta reprezintă unul dintre obiectivele majore pe care și le propune să le implementeze viitoarea guvernare PNL.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.