Marele actor, Alexandru Repan, 83 de ani, lovit crunt de colegii de breaslă
Marele actor, Alexandru Repan, 83 de ani, lovit crunt de colegii de breaslă
Social Ultima Ora

ȘOC în teatrul din România. Marele actor, Alexandru Repan, 83 de ani, lovit crunt de colegii de breaslă

Senatul UNITER a reconsiderat acordarea Premiului pentru întreaga activitate actorului Alexandru Repan, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei, dovedite prin hotărâre judecătorească definitivă, că actorul a fost colaborator al Securităţii.

„Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepţie a actorului Alexandru Repan, pentru care a şi fost desemnat, de bună credinţă, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securităţii este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democraţie, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă.

Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”, se arată în comunicatul Uniunii.

A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București (1961) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, secţia „Arta actorului”, la clasa profesorilor Moni Ghelerter și Zoe Anghel (1965).

Este cunoscut ca actor al Teatrului Nottara, din anul 1968, unde a interpretat roluri mari în piese precum „Crimă și pedeapsă” de Dostoievski, „Bună seara, domnule Wilde” de Oscar Wilde, „Craii de curte veche” de Mateiu Caragiale, „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Aldee, „Richard al III-lea nu se mai face” de Matei Vișniec, „Regele moare” de Eugène Ionesco, „Roman teatral” de Mihail Bulgakov etc. A jucat în spectacole și la alte teatre: Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Național București, Teatrul Sică Alexandrescu.

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes. În numeroasele filme în care a fost distribuit, a realizat roluri memorabile: „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Dimitrie Cantemir”, „Războiul independenței”, „Horea”, „Masca de argint”, „Hanul dintre dealuri”, „Rochia albă de dantelă”, etc. colaborând cu regizori români importanți: Andrei Blaier, Gheorghe Vitanidis, Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Cristian Mungiu, Dominic Dembinski etc.

În anul 2002, Alexandru Repan a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavalerpentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.