ALERTĂ. Se cere stopare numirii sistarea procedurii de numire a procurorului general şi a procurorului-şef DIICOT 1
Breaking News Justiție Ultima Ora

ALERTĂ. Se cere stopare numirii sistarea procedurii de numire a procurorului general şi a procurorului-şef DIICOT

Deputatul USR Stelian Ion îi solicită ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să sisteze procedura de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef DIICOT.

”Îi solicit domnului ministru al justiției Cătălin Predoiu să sisteze procedura de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorului-șef DIICOT. Astăzi, propunerile pentru aceste funcții au primit aviz negativ din partea secției pentru procurori din cadrul CSM. Am tras semnale de alarmă cu privire la această problemă încă de la declanșarea procedurii de selecție. Am arătat că primul pas care trebuia făcut era modificarea legii în acord cu recomandările MCV, prin adoptarea unei proceduri de numire a procurorilor de rang înalt pe criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția, astfel încât influența politică să fie diminuată. De asemenea, unele asociații profesionale ale magistraților au criticat modalitatea în care a procedat ministerul justiției și au avut obiecții chiar și asupra persoanelor selectate. Persoanele care vor deține aceste funcții trebuie să fie în afara oricăror suspiciuni și să aibă și girul corpului profesional din care fac parte. Dacă există orice urmă de îndoială cu privire la aceste nominalizări, indiferent de buna pregătire și bună-credință a acestora, vor avea de suferit cel mai mult instituțiile pe care ar trebui să le conducă, aflate deja într-un deficit de încredere din partea oamenilor. ALERTĂ. Se cere stopare numirii sistarea procedurii de numire a procurorului general şi a procurorului-şef DIICOT 1 Experiențele pe care le-am avut când miniștrii erau Iordache și Tudorel Toader au determinat Comisia Europeană să includă în cadrul raportului MCV și recomandarea respectării avizelor negative ale CSM cu privire la numirile procurorilor de rang înalt până la modificarea procedurilor legale de numire. Trimiterea acestor propuneri către Președintele României în vederea numirii în funcțiile de Procuror General și de procuror șef DIICOT ar încălca în mod flagrant aceste recomandări MCV și nu ar face decât să repete greșelile impardonabile din epoca Iodache-Toader. Seriozitatea și pregătirea unui ministru, dublate de puterea și bună-credință ale unui președinte nu sunt garanții suficiente dacă procedurile de numire au la baza factorul politic și dacă însuși sistemul judiciar nu acceptă aceste propuneri. Numirea în astfel de funcții nu trebuie să fie un scop în sine, nu trebuie să cădem în tentația de a-i schimba pe oamenii „numiți de ei” cu „oamenii numiți de noi” pentru că astfel ne învârtim în cerc și vom ajunge, inevitabil, la un moment dat la alte situații de criză. Când sistemul e șui, trebuie schimbat sistemul, nu oamenii!”, scrie deputatul USR pe facebook.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, numirea Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi numirea Giorgianei Elena Hosu în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe{width:100% !important;}

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.