Lovitură pentru consilierul lui Marcel Ciolacu, Victor Ponta
Lovitură pentru consilierul lui Marcel Ciolacu, Victor Ponta
Ultima Ora Politic

ALERTĂ! Ponta și Ciolacu scoși de judecători din cursa electorală! Sentință fără precedent în România

PSD, partid condus de, Marcel Ciolacu, și Pro Romania, al cărui lider este Victor Ponta, care au format o alianță în Moldova-Noua, județul Caras-Severin, au rămas fară candidați în orașul aflat pe Clisură Dunării în urma unei decizii a instanței.

Adrian Torma, exclus din PNL în urma unui conflict cu Marcel Vela, și devenit independent s-a înscris în cursa pentru un nou mandat din postura de candidat al Alianței PSD-Pro Romania, cele doua partide având candidați comuni la Moldova-Noua.

Candidatura lui Torma și lista de consilieri din partea Alianței PSD-Pro Romania au fost validate de Biroul Electoral de Circumscripție din Moldova-Noua, dar decizia de validare a candidaturilor a fost contestata în instanță de Iuliu Dămian, un cetățean din oraș care îl susține pe candidatul PNL.

Dămian a arătat că, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Județean, în cazul alianțelor politice, propunerea de candidat trebuie semnata atât de reprezentanții organizațiilor județene, cât și de reprezentanții organizațiilor locale ale celor doua partide din alianță, lucru care în cazul candidaturii lui Torma nu s-a întâmplat, pe documentele depuse fiind doar semnăturile de la „județ”.

În prima instanță, Iuliu Dămian a pierdut, dar în apelul judecat la Tribunalul Caras-Severin a castigat, obținând o sentință care îi scoate din cursa pentru Moldova-Noua atât pe primarul Torma, cât și lista de consilieri a Alianței PSD-Pro Romania. Ziare.com a analizat sentință prin care Alianță PSD-Pro Romania a fost scoasa din joc.

O scăpare cu efecte devastatoare pentru candidați

În sentință prin care a dispus respingerea candidaturii lui Torma și a listei de consilieri PSD-Pro Romania, Tribunalul Caras-Severin a arătat că legea este foarte clara: daca alianțele electorale se constituie la nivel comunal, orășenesc, municipal sau de sector al municipiului București, listele se semnează de conducerea alianței și se contrasemnează de conducerea fiecărei organizații locale din coaliție.

Judecătorii Tribunalului Caras-Severin au mai arătat că obligația contrasemnării dosarului de candidatura de către liderii organizațiilor locale nu este doar o chestiune de forma, ci una de fond.

„Actul supus contrasemnării, propunerea de candidat /i este semnat în prealabil de conducerile partidelor politice din alianță electorala, iar contrasemnarea reprezintă un act subsecvent de a carei existenta depinde valabilitatea actului.

Consimțământul conducerilor organizațiilor locale dobândește astfel o valoare egala cu c ea a conducerilor județene ale partidelor, existenta actului fiind condiționată de întrunirea acordului de voință a celor doua alianțe politice (județeană și locala)

. Lipsa acestei cerințe de fond determina o nulitate absoluta, având în vedere că norma incidenta, este o norma de ordine publica, acest caracter fiind determinat de faptul că a fost edictata pentru ocrotirea unui interes general, natura acestui interes rezultând din prevederile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 115/2015″, au arătat judecătorii Tribunalului Caras-Severin.

Candidații respinși au încercat o șmecherie

Judecătorii au mai reținut în sentință că politicienii PSD și Pro Romania scoși din cursa din cauza că nu au semnat candidaturile pe plan local au apelat la o șmecherie. Au depus la dosar o copie a candidaturilor pe care apar semnăturile cerute de lege. Judecătorii au analizat, însă, actul original, unde semnăturile lipsesc.

„Instanța, analizând exemplarul original al candidaturii pentru primar depusa de către Alianță, constituita la nivelul orașului Moldova Noua de către partidele PSD și Pro Romania, constata că spre deosebire de exemplarul depus în instanță, în copie, acesta nu conține contrasemnăturile conducerii organizațiilor locale ale PSD și Pro Romania astfel cum impune art. 47 alin. 2 din Legea 115/2015”, se mai arata în sentință Tribunalului Caras-Severin.

Magistrații au subliniat că dosarul de candidatura nu mai poate fi semnat de președinții filialelor locale ale celor doua partide din alianță, termenul în care documentele puteau fi semnate fiind depășit.

„Instanța mai retine că acest termen până la care se putea complini lipsa contrasemnăturilor este un termen imperativ, (întrucât doar înlăuntrul sau se poate realiza actul) și este un termen prevăzut de o norma imperativa, care ocrotește un interes general, astfel că sancțiunea care intervine pentru nerespectarea lui, este decăderea, conform art. 2545 C.civ., intimatul nemaiputand să-și exercite dreptul de a complini lipsa contrasemnăturilor, după împlinirea acestui termen”, se mai arata sentință Tribunalului Caras-Severin, care este definitiva.

ALERTĂ! Ponta și Ciolacu scoși de judecători din cursa electorală! Sentință fără precedent în România 3

A promis de doua ori că demisionează. Niciodată nu s-a ținut de cuvânt

Adrian Torma a fost ales pentru prima data primar al orașului Moldova-Noua în 2016 din postura de candidat al PNL. Exclus din PNL după ce a intrat în conflict cu Marcel Vela, Adrian Torma a devenit primar independent.

De doua ori edilul din Moldova-Noua a promis că demisionează din funcția de primar, dar niciodată nu s-a ținut de cuvânt, relatează ziare.com.ro.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.