Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban
Ultima Ora Externe Politic

Alertă în Ungaria. Partidul lui Viktor Orban, FIDESZ a pierdut alegerile

Fidesz, partidul conservator naționalist al premierului ungar Viktor Orban, a fost învins duminică în alegerile pentru primăria capitalei Budapesta de opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit rezultatelor parțiale, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Conform rezultatelor parţiale, în urma numărării a 74,4% din buletinele de vot, reprezentantul opoziţiei Gergely Karacsony câștigă cu 50,1% în faţa primarului actual al Budapestei și candidatul puterii, Istvan Tarlos (44,8%), care s-a aflat la conducerea primăriei capitalei din anul 2010.

Conform rezultatelor parțiale publicate duminică seară de Biroul Electoral Naţional, opoziția se află, de asemenea, în frunte în aproximativ 10 dintre cele mai mari 23 de orașe ale țării, în timp ce Fidesz ar trebui să păstreze un număr mare de primării în orașele mici.

Partidele de opoziție sunt, de asemenea, pe cale să obţină o majoritate în Adunarea Generală de la Budapesta, respectiv 17 membri, comparativ cu 14 delegați ai partidului primului ministru Viktor Orban, alianța Fidesz-Partidul Creștin Democrat și cu doi independenți.

Budapesta găzduiește aproximativ o cincime din populația de 10 milioane a Ungariei, dar este responsabilă pentru mai mult de o treime din producția sa economică și joacă un rol foarte important în toate domeniile vieții naționale.

Istvan Tarlos și-a sunat adversarul pentru a-l felicita, a declarat  pentru AFP un purtător de cuvânt al Gergely Karacsony, relatează mediafax.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.