Alertă în Timiș după ce o viperă a atacat un câine. Ce sfaturi dau salvamontiștii
Ultima Ora Social

Alertă în Timiș după ce o viperă a atacat un câine. Ce sfaturi dau salvamontiștii

O viperă a mușcat un câine, pe o stradă din Făget, Timiș. Patrupedul a supraviețuit după mușcătura reptilei periculoase pentru că a fost dus repede la medic. Întâmplarea a fost povestită chiar de medicul veterinar, pe Facebook.

Cățelul a fost atacat de viperă în Făget, în zona străzii Edgar Quinet, a povestit medicul veterinar Dósa Gerő, cel care l-a salvat.

„Atenție maximă Făget, Edgar Quinet! Vă puteți întâlni cu vipera, cum a pățit pacientul din imagine azi! Fiind promptă intervenția, este bine, dar s-ar putea ca alții să nu aibă norocul lui! Sărbători fericite și fără nevoie de veterinari!”, a scris medicul pe rețeaua de socializare, potrivit ziardecluj.ro 

Sfaturile salvamontiștilor

Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente.

Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul.

Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor în cazul mușcăturii de viperă

În primul nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în circulație; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit.

Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţii victimei o aspirină. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.