ALERTĂ! Valer Dorneanu, amână alegerile parlamentare. Face jocul lui Ponta, Ciolacu și Tăriceanu 1
Ultima Ora Politic

ALERTĂ! Valer Dorneanu, amână alegerile parlamentare. Face jocul lui Ponta, Ciolacu și Tăriceanu

Curtea Constituțională a stabilit, în motivarea deciziei prin care permite legii prin care Parlamentul poate să stabilească data alegerilor parlamentare, că hotărârea Guvernului Orban prin care a fost deja stabilită ziua de 6 decembrie nu va mai avea efecte după ce intră în vigoare legea votată de parlamentari.

Practic, CCR a declarat constituțională competența parlamentarilor de a stabili data alegerilor legislative. Astfel că, după 30 de ani, Guvernul nu va mai stabili, ca de obicei, data alegerilor pentru Parlament, ci Legislativul însuși.

Legea votată de parlamentari pentru stabilirea organizării noilor alegeri pentru următoarea Legislatură de patru ani nu este în vigoare, pentru că nu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestei legi, prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.

Șeful statului are la dispoziție zece zile să decidă dacă o promulgă sau o trimite Parlamentului la reexaminare.  pentru încă alegerilor își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie. Guvernul a decis pe 3 septembrie prin HG ca data alegerilor parlamentare să aibă loc pe 6 decembrie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.