Al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene are loc la București 1
Al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene are loc la București
Ultima Ora Social

Al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene are loc la București

 Al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene are loc la București, în perioada 2-6 septembrie 2019, organizat de Academia Română și Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen (AIESEE), arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Congresul Internațional de Studii Sud-Est Europene are ca temă generală Dinamici politice, sociale și religioase în Sud-Estul Europei, din Antichitate până în epoca contemporană. Lucrările congresului sunt împărțite în 35 de sesiuni, la care vor lua parte peste 400 de specialiști din peste 30 de țări. Cea mai mare parte a sesiunilor se va desășura în Facultatea de Drept a Universității din București, unde s-au desfășurat și congresele din 1974 și 1999, acesta fiind al treilea congres al AIESEE organizat la București în ultima jumătate de secol. Câteva sesiuni speciale vor avea avea loc la Biblioteca Sfântului Sinod și la Arhivele Naționale.

Organismul științific internațional sub egida căruia sunt organizate aceste congrese, AIESEE (Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen), a fost înființat în 1963 și își are sediul la București. Rolul României în organizarea Asociației a fost de la început unul esențial. Primul secretar general al AIESEE, funcție care revine prin statut României, a fost academicianul Emil Condurachi, căruia i-a succedat în 1987, Virgil Cândea. Din 1994 până în prezent această funcție este ocupată de istoricul Răzvan Theodorescu. În toată această perioadă, AIESEE, care numără astăzi 25 de țări membre, a organizat, începând din 1966, unsprezece congrese și peste 50 de colocvii internaționale, cu tematici din care nu a lipsit, practic, niciuna dintre disciplinele umaniste: istoria, arheologia, lingvistica, filologia, istoria artei și a dreptului, etnografia, folclorul etc. Au fost publicate, de asemenea, în afara volumelor de Acte ale congreselor, peste 20 de volume de studii și documente, precum și o revistă, Bulletin de l’AIESEE, cu peste 40 de tomuri.

”Continuarea acestei frumoase și durabile tradiții prin organizarea la București a unui nou congres de studii sud-est europene în acest an reprezintă un prilej major pentru reafirmarea, în cadrul AIESEE și în mediul academic internațional, a locului pivilegiat pe care l-a avut și îl are în continuare România în promovarea cunoașterii reciproce și colaborării academice în spațiul sud-est european”, spune Andrei Timotin Director, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și Președinte al Comitetului de organizare al Congresului.

Deschiderea congresului va avea loc în Aula Magna a Facultății de Drept luni, 2 septembrie, la ora 11.00.

Pe perioada desfășurării congresului, vor fi organizate mai multe expoziții, mese rotunde și lansări de carte. Între acestea se numără expoziția Romania and South-Eastern Europe. Historical witnesses from the collections of the National History Museum of Romania, organizată la Muzeul Național de Istorie (vernisaj miercuri, 4 septembrie, ora 13.00) și expoziția Floating Spaces. Maps of the Danube Region 1650-1800, la Biblioteca Națională (vernisaj, luni, 2 septembrie, ora 19.00). În Aula Bibliotecii Academiei va avea loc miercuri, 4 septembrie, începând cu ora 18.00 o masă rotundă dedicată lucrării Constantin Basarab Brâncoveanu. Portrait of a ruler and retrospective of an era (1654-1688), 2 vol. (București, DAR Publishing, 2018-2019), la care vor lua cuvântul profesorii Paschalis Kitromilides, Andrei Pippidi și Paolo Odorico, dr. George Lazăr, dr. Cristian Anița și dr. Claudiu Turcitu (autorul lucrării). Tot miercuri, 4 septembrie, la Facultatea de Drept, în sala Online, de la ora 11.00, va avea loc lansarea culegerii de studii a academicianului Emil Condurachi, Pars Orientis. Studii de istoria culturii europene (București, Editura Academiei, 2019), prezentată de acad. Răzvan Theodorescu.

Închiderea oficială a congresului va avea loc vineri, 6 septembrie, la ora 18.00 în Aula Magna a Facultății de Drept. În perioada 7-9 septembrie sunt organizate pentru participanții la congres excursii la mănăstirile din Oltenia și Bucovina.

Lucrările congresului se vor desfășura în sesiuni paralele cu tematici diverse acoperind o arie temporală care se întinde, în mod tradițional, din Antichitate până în epoca contemporană.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.