Agenția Internațională pentru Energia Atomică, anunț de ultim moment despre programul nuclear al Iranului 1
Agenția Internațională pentru Energia Atomică, anunț de ultim moment despre programul nuclear al Iranului
Ultima Ora Justiție Politic

Agenția Internațională pentru Energia Atomică, anunț de ultim moment despre programul nuclear al Iranului

Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) a afirmat vineri că Iranul a făcut „un pas în direcția bună” pentru a explica anumite aspecte ale programului său nuclear, dar că problemele nu sunt „complet rezolvate”, scrie AFP.

Directorul interimar al acestei agenții a ONU, Cornel Feruță, a subliniat „implicarea” de care a dat dovadă Teheranul în aceste ultime săptămâni în dialogul cu experții AIEA însărcinați cu controlul activităților iraniene.

Într-un dialog cu ziariștii la Viena, Cornel Feruță a adăugat că acest lucru „nu înseamnă că problemele sunt complet rezolvat, că că este un pas în direcția bună”.

Misiunea AIEA față de Iran are două componente distincte și complementare: verificarea respectării Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) la care țara a aderat și acordul nuclear din 2015 semnat între Iran și marile puteri, și care vizează garantarea naturii pașnice a programului nuclear iranian.

Feruță nu a precizat ce aspecte specifice vizează experții AIEA dar surse diplomatice de la Viena au indicat că Agenția așteaptă informații complementare legate de subiectul prelevărilor efectuate de inspectori într-un depozit situat în apropiere de capitala iraniană.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că a folosit acest depozit pentru activități nucleare nedeclarate.

Avansul anunțat vineri de AIEA intervine în condițiile în care la jumătatea lui septembrie directorul agenției și-a avertizat interlocutorii iranieni și le-a cerut să „răspundă prompt la întrebările” adresate. Europenii au cerut Iranului să coopereze deplin cu AIEA.

„Cred că responsabilii iranieni au înțeles mesajul pe care l-am transmis în septembrie și în timpul vizitei mele la Teheran. A rezultat această implicare în aceste chestiuni”, a declarat vineri Feruță, care a vizitat Teheranul la începutul lui septembrie.

Potrivit TNP și acordului nuclear din 2015, Iranul este obligat să coopereze strâns cu AIEA.

Din mai, Teheranul a încetat să mai aplice uneie angajamente ale acordului din 2015 ca represalii la restabilirea unor sancțiuni economice dure din partea Statelor Unite, care s-au retras din acord, conform hotnews.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.