Afacere de sute de milioane de euro, blocată la frontiera României cu Serbia. Polițiștii dau lovitura traficanților de oameni 1
Social Ultima Ora

Afacere de sute de milioane de euro, blocată la frontiera României cu Serbia. Polițiștii dau lovitura traficanților de oameni

Polițiștii de frontieră români, le fac zile ,grele traficanților de migranți, a căror afacere are mult de suferit din cauza vigilenței acestora.

La vama din vestul țării, lucrătorii de la frontieră, depistează zilnic, persoane care doresc să treacă ilegal granița pentru a ajunge în țările dezvoltate din Europa.

Profitând de dramele personale ale milioane de oameni, în special din ţări ale Orientului Mijlociu, în ultimii ani a fost pusă bazele unei afaceri care rivalizează cu traficul de droguri. Este vorba de traficul ilegal de migranţi, în care sunt implicate sute poate chiar mii de reţele.

Una dintre rutele de migranţi, numită vest balcanică, are un cap de pod în Turcia, iar un al doielea era în vestul României, inclusiv Timişoara.

Ruta era pe traseul Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia – România, fiind folosită, potrivit unor specialişti în domeniu, de o treime din totalul de migranţi. Destinaţia finală este însă o ţară din Vestul Europei.

În funcţiie de condiţiile de confort pe care le are, un migrant plăteşte între 10.000 şi 20.000 de euro pentru un “serviciu complet”, respectiv pentru a ajunge într-o ţară din Occident. Banii nu se plătesc toţi deodată. O parte se dă în Turcia, alta în România şi restul la destinaţie. De asemenea, mai nou, plăţile se fac direct de pe telefon.

Din aceste reţele fac parte şi mulţi români din vestul ţării, inclusiv din Timişoara. Este vorba de transportatori, călăuze de câmp şi “gazde”, respectiv cei care îi adăpostesc pe migranţi până ies din ţară. Chiar zilele trecute, poliţiştii de frontieră timişoreni au reuşit să destructureze o parte a unei astfel de reţele, care tranporta 33 de turci.

Ei bine, în ultimii doi-trei ani, această afacere are tot mai mult de suferit la frontiera dintre Serbia şi România. Este chiar perioada în care la conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a ajuns Tiberiu Giurea, cel care în urmă cu o lună a fost avansat prin împutenicire la conducerea naţională a Poliţiei de Frontieră.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani?

“Lucrăm foarte mult pe program de prevenire, pe frontieră. Avem aparate cu termoviziune cu care bocăm traficul. Migranţii nu mai apucă să intre în ţară. Iar dacă totuşi mai intră, acum ne ajută mult şi populaţia care ne sesizează”, ne-a declarat un poliţist de frontieră despre noua startegie. Poliţia de Frontieră a şi fost dotată în ultima perioadă. Au fost aduse, de exemplu, 20 autoutilitare a câte 250.000 de euro bucata, dotate cu camera de termoviziune. De asemenea, au fost angajaţi mulţi tineri absolvenţi, fiindcă exista o penurie de poliţişti.

Rezultatul? Doar în primele opt luni ale acestui an au fost blocaţi la frontiera cu Serbia 19.000 de migranţi care încercau să intre în România. Între 100 şi 150 de migranţi sunt blocaţi în fiecare zi. În primele şase luni ale anului 2020 au fost opriţi mai mulţi migranţi decât în întregul an 2019. În ultimii doi ani numărul de treceri ilegale a fost mai mic cu 93% faţă de perioada anterioară. Sunt date ale Poliţiei de Frontieră.

Toate acestea au adus mari pagube reţelelor de traficanţi. De aici, consideră poliţiştii de frontieră timişoreni, au apărut şi acuzele din partea ONG-ului din Serbia, care este folosit în acest război. Poliţiştii nu doar că resping acuzaţiile, dar spun că au de exemplu, un filmuleţ cu un migrant din Afganistan care afirmă că a fost bătut de poiliţiştii sârbi, la intrea în Serbia din Macedonia, film cae va fi folost în instanţă.

Şi ce poate fi mai concludent în acest război decât o declaraţie a lui Viktor Orban, dată anul trecut la Cluj?

“România a apărat în mod considerabil graniţele Uniunii Europene, lucru important atât pentru Ungaria, cât şi pentru România, astfel că atât din Est, cât şi din Sud am putut să contăm întotdeauna pe România.

Atunci când România îşi apăra propriile hotare, apăra şi Ungaria (…) România a dovedit, într-o perioadă dificilă, că este gata, este capabilă să apere graniţele externe ale Schengen şi este clar că merită să devină membră a Schengen.

Încă o dată, în numele Ungariei îi mulţumesc României pentru ceea ce a făcut”, a spus premierul maghiar, la doar trei ani după ce anunţa că va ridica un gard la graniţa cu România, scrie debanat.ro.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.