10.000 de copii nu și-au primit bursele școlare de 3 luni
Ultima Ora Social

Adoptarea Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, o oportunitate pentru sănătatea copiilor noștri

Beneficiind de susținerea grupului parlamentar PSD, Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, un proiect de lege privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene. Este vorba de un act normativ extrem de important pentru dezvoltarea învățământului românesc, care reglementează asigurarea, prin inspectoratele şcolare judeţene, respectiv prin Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a asistenţei tehnice de specialitate în procesul de repartizare a sumelor alocate în cadrul Programului pentru şcoli al Uniunii Europene.

Implementarea acestui program, alături de distribuţia produselor de panificaţie, reprezintă o oportunitate acordată sectoarelor româneşti de fructe şi legume, de procesare a laptelui şi a produselor de panificaţie, mai ales în contextul punerii accentului pe produsele locale. Prin distribuirea de lapte de consum şi produse lactate, fără adaos de lapte praf, se încurajează consumul de produse obţinute din materie primă locală şi/sau regională. Totodată, pe termen lung, promovarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, va contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecţiuni, precum obezitatea şi diabetul, cauzate de alimentația nesănătoasă, care, din păcate, afectează un număr din ce în ce mai mare de elevi.

În prezent, copiii beneficiază de Programul „Lapte și corn”, în care o parte din cheltuielile pentru furnizarea laptelui sunt rambursate din fonduri europene. De asemenea, elevii mai primesc și fructe, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, a cărui implementare presupune, pe lângă distribuţia de fructe şi/sau legume şi măsuri educative, beneficiind de finanţare europeană.

Noile reglementări europene presupuse de Programul pentru şcoli al Uniunii Europene dau posibilitatea legală ca şi consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor să organizeze şi să deruleze procedurile de atribuire a contractelor pentru achiziția produselor aferente programului, fapt corectat prin legea votată de Camera Deputaților. Astfel, erau necesare măsuri în regim de urgenţă pentru sporirea ritmului de implementare a Programului pentru şcoli al României pentru anul şcolar 2018-2019, fiind evitate situațiile de neutilizare a sumelor primite anual de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie, precum şi riscul pierderii fondurilor comunitare destinate programului.

Prin această lege, de asemenea, se va asigura un nivel optim al absorbţiei fondurilor alocate, cu consecințe favorabile pe termen lung asupra sănătăţii copiilor, prin creșterea consumului de produse proaspete distribuite prin intermediul programului.

Îmi exprim consternarea față de atitudinea distructivă a parlamentarilor din opoziție, care votează împotrivă orice proiect, fie că este vorba despre transpunerea în legislația națională a unor directive și strategii europene, precum legea amintită, sau orice altă propunere menită să contribuie la dezvoltarea României și la bunăstarea oamenilor. Românii trebuie să știe că opoziția nu acționează în folosul celor care i-au mandatat să-i reprezinte în forul legislativ, deoarece acest comportament negativ, exprimat prin votul contra la toate legile pozitive, reprezintă o formă de dispreț nu la adresa majorității parlamentare, ci a populației.

În concluzie, noul act normativ va duce la implementarea benefică a Programului pentru şcoli al României, fiind acum rezolvat modul de asigurare a sursei financiare bugetare. Copiii noștri au nevoie de o alimentație sănătoasă, iar primele lecții în dobândirea acestei educații le primesc în timpul școlii.

Îmi exprim încrederea că Programul pentru școli al Uniunii Europene va fi aplicat corespunzător în unitățile noastre de învățământ, astfel încât elevii să crească și să se dezvolte sănătos și armonios.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Elena Hărătău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.