Perioada de înscriere la Programul Oficial de Internship al Guvernului României a fost prelungită
Dăncilă stă de pază la urne. A început votul pentru demiterea lui Dăncilă
Ultima Ora Politic

300 de parlamentari ar respecta voința suverană a poporului român. Ce s-a prezentat în Camera Deputaților

300 de parlamentari ar respecta voința suverană a poporului român. Ce s-a prezentat în Camera Deputaților

”Reducerea numărului de parlamentari de la 465 la 300 respectă voința suverană a poporului român”

Miercuri, 26 septembrie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică prin care a cerut examinarea prioritară a proiectului de lege având ca obiect reducerea numărului de parlamentari de la 465 la 300.

300 de parlamentari ar respecta voința suverană a poporului român. Ce s-a prezentat în Camera Deputaților 1

În declarația sa, deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: ”Domnule președinte,  stimați colegi, Acum două zile Senatul a adoptat tacit Proiectul de Lege nr. 462/2018 pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea numărului de parlamentari de la 465, câți sunt în prezent, la 300 (ceea ce ar însemna 200 de deputați și 100 de senatori). Acum este rândul Camerei Deputaților să se pronunțe.

Așa cum bine cunoașteți, Proiectul de Lege nr. 462/2018 se bazează pe rezultatele referendumului național din data de 22 noiembrie 2009, confirmate de Curtea Constituțională a României prin Hotărârea 37/2009.

La referendumul național din 2009 au participat 9 320 240 de persoane, dintr-un total de 18 293 277, ceea ce a reprezentat 50,94% din numărul alegătorilor înscriși pe liste.  7 765 537 de români sau 83,31% din totalul participanților la referendumul național au răspuns ”DA” la întrebarea ”Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”.

În calitatea mea de parlamentar originar din Republica Moldova și ales de românii din afara granițelor, țin să subliniez faptul că Proiectul de Lege nr. 462/2018 prevede alegerea a 2 senatori și 5 deputați în circumscripția electorală specială nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara granițelor țării.

De asemenea, Proiectul prevede că norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de 1 deputat la 101 000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de 1 senator la 203 000 de locuitori.

Evident, atunci când Proiectul de Lege se referă la 300 de parlamentari, se are în vedere numărul maxim aprobat de români la referendumul național din 22 noiembrie 2009. Camera Deputaților însă are libertatea să reducă acest număr la o cotă rezonabilă, modificând sau ajustând cifrele prevăzute în proiect pentru cele 43 de circumscripții electorale, în conformitate cu numărul de locuitori din raza fiecăreia dintre aceste circumscripții. Deci, de noi depinde dacă numărul de parlamentari va rămâne la 300 sau va fi încă micșorat, în sensul voit de români.

Stimați colegi, în această situație, propun să ne mobilizăm exemplar pentru examinarea în procedură accelerată și adoptarea Proiectului de Lege nr. 462/2018, astfel încât să transmitem către societatea românească un semnal clar că următorul Legislativ al României nu doar că va avea maximum 300 de parlamentari, ci va fi unul perfect funcțional, eficient și, ceea ce este deosebit de important, incomparabil mai puțin costisitor decât actualul Legislativ.

Prin adoptarea acestui proiect de lege vom alinia România la realitățile din statele Uniunii Europene, acolo unde Parlamentele sunt mai mici numeric și unde cotele de reprezentare parlamentară sunt cu mult mai mari decât în țara noastră.

În încheiere, întrucât subiectul ține de interesul nostru național formulat de peste 83% din români la referendumul din 22 noiembrie 2009, aș dori să exprim convingerea că vom fi capabili să depășim orice divergențe ideologice sau doctrinare sau orice diferență de partid pentru a transpune în lege voința clară a românilor privind reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.