15 ani de securitate Nord-Atlantică. ”Țara noastră pe un drum pro-occidental fără echivoc”
Ultima Ora Politic

15 ani de securitate Nord-Atlantică. ”Țara noastră pe un drum pro-occidental fără echivoc”

S-au împlinit ieri 15 ani de la momentul aderării oficiale a României la NATO și 70 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai redutabilă alianță politico-militară din lume. Momentul 2 aprilie 2004 a fost precedat de un efort considerabil al întregii clase politice, care a culminat cu Declaraţia Parlamentului României nr.2 din 25 noiembrie 2002, cu privire la invitarea României de a începe negocierile de aderare la NATO, adoptată cu unanimitate de voturi, şi publicată în Monitorul Oficial al României nr. 854/26 noiembrie 2002.

Pentru fidela aducere aminte, iată cum suna Declaraţia Parlamentului României care a înscris, în mod ferm, ţara noastră pe un drum pro-occidental fără echivoc: „Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună astăzi 25 noiembrie 2002, salută cu deosebită satisfacţie decizia adoptată de către statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul reuniunii la nivel înalt de la Praga, cu privire la invitarea României de a începe negocierile de aderare la NATO. Parlamentul României consideră că această decizie reprezintă un moment istoric de recunoaştere a progreselor realizate de ţara noastră pe calea integrării în structurile euroatlantice, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că noua extindere va creşte eficienţa şi coeziunea Alianţei. Parlamentul României adresează mulţumiri şefilor de state şi de guverne din statele membre ale NATO pentru decizia de la Praga, precum şi forurilor legislative şi forţelor politice pentru sprijinul permanent acordat ţării noastre în procesul de pregătire a aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Parlamentul României susţine şi promovează activ obiectivele fundamentale de politică externă ale ţării noastre: consolidarea rolului României în calitate de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi integrarea în Uniunea Europeană. Forţele politice din Parlamentul României vor acţiona pentru continuarea reformelor necesare pentru ca ţara noastră să devină un membru eficient al Alianţei Nord Atlantice. Membrii Parlamentului sunt încredinţaţi că aderarea României la NATO va contribui la sporirea securităţii şi stabilităţii în lume, la combaterea terorismului şi va consolida relaţiile de cooperare şi bună vecinătate. Decizia adoptată la Praga este benefică atât pentru România, cât şi pentru întreaga regiune, contribuind la întărirea Alianţei şi la promovarea valorilor acesteia. România va pleda cu consecvenţă pentru o politică a uşilor deschise şi pentru intensificarea legăturilor dintre NATO şi toate statele partenere. Parlamentul României se adresează parlamentelor statelor membre NATO, având convingerea că aceste foruri vor iniţia cât mai curând procedurile de ratificare a Protocolului de aderare a României şi a celorlalte state invitate la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Această declaraţie a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comună din 25 noiembrie 2002”. Declaraţia a fost semnată de preşedinţii celor două camere parlamentare, respectiv preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

​       Am reamintit această zi deoarece în ultima perioadă Parlamentul României nu a mai reuşit să adopte asemenea documente-simbol, cu adevărat relevante pentru populația țării. Această declarație a fost reconfirmată oficial în data de 2 aprilie 2004, ziua în care România a devenit de facto membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice.

Cei 15 ani de prezenţă a României în NATO nu trebuie deloc minimalizaţi. Este vorba despre 15 ani de siguranţă si cooperare cu aliaţi serioşi şi puternici, pe care îi putem cu atât mai mult preţui în contextul actual geopolitic în care se găseşte ţara noastră. Suntem astăzi graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice, în vecinătatea unor zone de conflict şi în imediata apropiere a unei Rusii impredictibile.

Ca parlamentari ai unei țări membre a NATO si UE, consider că trebuie să înțelegem cu adevărat că funcționarea eficientă a fiecărei instituții democratice în angrenajul național va ajuta România să reprezinte în continuare un pilon important al stabilității regionale, dar și un aliat de încredere pentru țările din vest.

Parlamentul României trebuie să iasă din letargia ultimilor ani, în care activitatea parlamentară s-a diluat nepermis, făcând loc unor dezbateri sterile şi lipsite de substanţă, și încetinind nepermis actul concret de legiferare.

Consider că trebuie să fim mult mai conştienţi şi responsabili în legătură cu misiunea noastră în forul legislativ, unde oamenii ne-au trimis şi ne-au mandatat cu încredere pentru a face legi bune pentru ei, dar și pentru a contribui la consolidarea și dezvoltarea democrației și a instituțiilor statului, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Elena Hărătău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.