21 iunie - Harți. Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel 1
Ultima Ora Social

21 iunie – Harți. Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește vineri pe Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia. Totodată, pe 21 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel și are loc mare praznic al Pogorârii Duhului Sfânt care este însemnată în calendarul ortodox cu „harţi” ceea ce înseamnă dezlegare la orice fel de mâncare, inclusiv în zilele de miercuri şi vineri.

Tot în această zi, calendarul ortodox îi mai cinstește pe Sfântul Mucenic Afrodisie, Sfântul mucenic Terentie, episcopul Icoanei, Sfântul Mucenic Iulian Egipteanul și Sfântul Mucenic Nichita Nisireanul.

Zilele cu ”harți” se găsesc pe durata întregului an bisericesc. Printre acestea se numără: perioada dintre Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în Săptămâna Luminată, după Învierea Domnului și prima săptămână a Triodului, mai exact după duminica vameșului și a fariseului. Biserica Ortodoxă ne învață că, scopul principal al vieții nu este reprezentat de consumul de alimente și băuturi și că trupul trebuie îngrijit și prin anumite restricții. În zilele cu ”harți” credincioșii se roagă și au un moment potrivit pentru primirea duhovnicească pentru Postul Sfinților Apostoli.

Postul Sfinților Petru și Pavel începe mai devreme în acest an. Care este motivul

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Petru și Pavel în fiecare an în data de 29 iunie. Biserica a rânduit ca anul acesta prăznuirea lor să fie într-o perioadă de post așadar, spre deosebire de anii trecuți, Postul Sfinților Apostoli nu va mai începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, ci pe 22 iunie. Răspunsul la această schimbare îl găsim în hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721 din 10 iunie 2015. Prin urmare, începând cu anul 2017 Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel trebuie să aibă cel puțin 7 zile luând ăn calcul data la care a picat anul acesta Paștele. Credincioșii au astfel mai mult timp pentru mărturisirea păcatelor în spovedanie, precum și timp îndestylat pentru întărirea gândului de a ne îndrepta viața. Așadar, creștinii sunt chemați să urmeze zeul misionar al celor doi Sfinți Apostoli și totodată, să devină vestitori ai iubirii milotive a lui Isus Hristos.

Părintele Patriarh Daniel a spus în repetate rânduri că, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au în comun pocăința și deși sunt diferiți ca pregătire spirituală, culturală și teologică sunt foarte asemănătoti în ceea ce privește dragostea și jertfa pentru Mântuitorul.

Petru s-a lepădat de trei ori de Hristos, din frică, spunând că nu Îl cunoaște pe Hristos, iar Pavel a prigonit Biserica lui Hristos. De aceea, ambii Apostoli au regretat și s-au pocăit toată viața. Râvna lor misionară parcă ar fi vrut tot timpul să recupereze aceste greșeli ale lor”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.