CAZ PENAL. Statul NU APLICĂ zeci de mii de hotărâri judecătorești câștigate de pensionari
Social Justiție Politic Ultima Ora

Caz penal. Statul nu aplică zeci de mii de hotărâri judecătorești câștigate de pensionari, pentru că nu vrea

Aproximativ 90% din toate pensile din România au fost calculate greșit, voit sau nevit. Acesta este motivul pentru care judecătoriile sunt pline de pensionari, dar și motivul pentru care se schimbă acum Legea pensiilor. Cele mai multe dosare din instanțe se referă la grupele de muncă I și II, dar și alte drepturi care nu au fost recunoscute de stat la dosarul de pensionare, în mod abuziv. Cei mai mulți pensionarii au câștigat în instanță aceste drept, dar Casele de Pensii nu au ținut cont de hotărârile judecătorești.

Aproximativ 90% din toate pensile din România au fost calculate greșit, voit sau nevit. Acesta este motivul pentru care judecătoriile sunt pline de pensionari, dar și motivul pentru care se schimbă acum Legea pensiilor

Caz concret: Constantin Tomuleasa. La începutul anului 2011, Tomuleasa, pensionat la limită de vârstă în anul 1998,  a câștigat definitiv și irevocabil o hotărâre judecătorească în privința recalculării pensiei.  În aceast document, instanța obligă Casa de Pensii Teleorman să îi recalculeze omului pensia de limită de vârstă. În această recalculare, se cerea explicit ca la stabilirea punctajului mediu anual să fie utilizat un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, nu de 30 de ani, cum aplicase până atunci Casa de Pensii. Asta pentru că folosirea stagiului de 30 de ani, în mod ilegal, îi tăia omului aproximativ 500 de lei din pensie. În hotărârea judecătorească, pârâta Casă de Pensii Teleorman era obligată și la plata diferențelor de pensie din urmă și 500 de lei cheltuieli de judecată.

Pentru Constantin Tomuleasa a urmat o perioadă de bucurie, nu neapărat pentru bani, pe care i-a primit, ci mai ales pentru că, în sfârșit, se făcea dreptate în România.

A venit însă luna mai 2017. Moment în care Ministerul Muncii a început recalcularea veniturilor celor pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 și care au lucrat în grupa I sau II de muncă. Primilor trebuia să le crească punctajele anuale cu 50%, celorlalți, cu 25%. S-a stabilit ca recalcularea să se facă din oficiu, ceea ce însemna că pensionarii nu trebuiau să facă cereri, nu au fost chinuiți cu birocrația, nimic. Apoi au început să vină deciziile. Toate aveau pensiile reduse cu 200, 300 sau chiar 500 de lei. Asta pentru că la recalculare s-au folosit stagiile de cotizare de 30 de ani. Adică, le-a crescut pensia… în jos!

”Cum a fost posibil să nu se respecte o hotărâre judecătorească de către o instituție a statului?”

În prima fază, Ministerul Muncii a spus că asemenea cazuri sunt izolate și că oricum oamenilor le va rămâne pensia cea mai mare, adică nu li se vor adăuga grupele. După care, văzând că, de fapt, sunt mii de ”pensii crescute în minus” în toată țara, au fost suspendate recalculările, dar neoficial, cam pe sub masă. Lui David M. Tudor din Giurgiu, de pildă, care a interpelat nervos Casa de Pensii Giurgiu că nu i se adaugă grupa I, la care are dreptul prin faptul că a cotizat la CAS, i s-a răspuns oficial că nu i se recalculează pensia din cauza ”unor probleme tehnice”, dar rămâne în atenția Casei de Pensii.

În fine, recalcularea la stagiul de cotizare de 30 de ani s-a făcut și în cazul lui Constantin Tomuleasa, care avea hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă de recalculare a pensiei la stagiul de cotizare de 20 de ani. Adică, s-a încălcat o hotărâre judecătorească. Cee ace se așteaptă să se întâmple din nou, prin noua lege. Pensionarii, care sunt pățiți deja cu statul, așteaptă postarea noului normativ pe site-ul Ministerului Muncii pentru a declanșa scandalul la nivel national.

”Cum a fost posibil să nu se respecte o hotărâre judecătorească de către o instituție a statului? Eu asta nu pot să înțeleg. Mă voi bate până în pânzele albe pentru drepturile mele, dar parcă nu este în regulă. Pe mine, dacă mă prinde că am încălcat o hotărâre judecătorească, mă bagă în pușcărie imediat!”, ne-a spus Constantin Tomuleasa.

Aproximativ 90% din toate pensile din România au fost calculate greșit, voit sau nevit. Acesta este motivul pentru care judecătoriile sunt pline de pensionari, dar și motivul pentru care se schimbă acum Legea pensiilor

Alt caz: Dorin Barcari, membru fondator al Asociaţiei pentru Drepturile Pensionarilor, specialist în acest domeniu, fost referent pe probleme de drepturi sociale la Cartel Alfa, se luptă de 17 ani cu statul pentru drepturile personale de pensie. Casa de Pensii nu îi dă drepturile pe care femeia le-a obținut în instanță. Practic, Barcari se judecă din anul 2000 până astăzi cu statul.

În acest moment, eu am punctajul mediu anual nemodificat din aprilie 2012 (1,77198) eronat, diminuat și incomplet și pentru acea dată, decis de casa de pensii, chiar dacă nu reprezintă, sub nici un aspect, drepturile mele actuale.

Consider că îmi sunt eludate drepturile mele de pensie după peste 43 de ani de contributivitate și acest fapt se datorează atât casei de pensii cât și instanțelor care nu au judecat corect cazul meu. Punctajul meu ar trebui să fie acum 3,21758′, explică Dorina Barcari.

Până în august 2017 debitele create de sumele cuvenite de care nu a beneficiat au ajuns la valoarea de 135.137 de lei și cu dobânda BNR pentru sume necomerciale datorate de 1.062 de lei se ajunge la valoarea de 136.199 de lei pe care îi datorează statul din banii ei.

”Opinia publică trebuie să știe că sunt zeci de mii de asemena cazuri în toată țara, hotărâri judecătorești castigate în instanță de pensionari și neaplicate de Casele de Pensii. Pensionarii sunt considerați cetățeni de rangul doi, pentru că își cer drepturile pentru care au plătit toată viața”, ne-a spus Dorina Barcari.

Avocatul Iulian Urban: ”Parchetul ar trebui să se sesesizeze din oficiu”

Aproximativ 90% din toate pensile din România au fost calculate greșit, voit sau nevit. Acesta este motivul pentru care judecătoriile sunt pline de pensionari, dar și motivul pentru care se schimbă acum Legea pensiilor

”În mod evident, în cazul Tomuleasa suntem în prezența nerespectării unei hotărâri judecătorești. Din păcate, păgubitul trebuie să dea în judecata Ministerul Muncii și să le ceară daune și obligarea la plata sumelor neachitate. Asta înseamnă iar proces, iar cheltuieli. Cei din Ministerul Muncii fac asta pentru că știu ce înseamnă să pui pensionarii pe drumuri și la cheltuială. Cred că aici vorbim și de abuz în serviciu și că ar trebui totuși să se sesize Parchetul din oficiu sau la cererea domnului Tomuleasa”, a explicat avocatul Iulian Urban.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.