Un scurtmetraj nominalizat la Oscar 2019 stârnește reacții vehemente din partea britanicilor
Social

Un scurtmetraj nominalizat la Oscar 2019 stârnește reacții vehemente din partea britanicilor

 „Detainment”, un scurtmetraj ce surprinde ancheta legată de uciderea unui bebeluș răpit de doi copii în vârstă de 10 ani, nominalizat la premiile Oscar 2019, a stârnit reacții vehemente din partea rudelor victimei din cazul real, din 1993, care a inspirat producția cinematografică, arată Reuters, conform mediafax.ro

Regizorul peliculei nominalizate la Oscar 2019 a apărat filmul, spunând că nu a avut nicio intenție să tulbure familiile implicate în cazul real.

Filmul „Detainment”, care durează 30 de minute, prezintă uciderea micuțului James Bulger, un caz care a îngrozit Marea Britanie.

Anunțul nominalizării a provocat discuții aprinse în presa britanică. O petiție online prin care se solicită retragerea filmului din competiție a fost semnată de peste 130.000 de persoane.

Regizorul Vincent Lamb a folosit transcrieri ale interogatoriilor realizate de poliție și imagini surprinse de camerele de supraveghere cu cei doi copii cu vârsta de 10 ani care ademenesc victima în vârstă de 2 ani pe străzile din Liverpool.

Mama victimei, Denise Fergus, a scris pe platforma de micro-blogging Twitter că filmul a făcut-o să retrăiască evenimentul tragic, iar alte rude ale sale au considerat că scurtmetrajul îi umanizează pe cei doi asasini minori.

Regizorul a declarat că prin acest scurtmetraj „nu a avut nicio intenție să provoace mai multă suferință familiei victimei și nu a vrut să îi desconsidere pe aceștia atunci când nu s-a consultat cu ei”. „Chiar dacă este un caz foarte greu de înțeles, cred că avem datoria să încercăm să ne dăm seama ce s-a întâmplat”, a spus cineastul.

Lamb a afirmat că în filmul său „nu sunt imagini care să redea crima ori amănunte șocante de nicun fel”.

„Detainment” a câștigat mai multe premii la festivaluri de film din Europa, dar încă nu a fost lansat în cinematografe.

Reprezentanții Academiei de film americane, instituția care alege filmele nominalizate pentru Oscar, nu au comentat în legătură cu discuțiile provocate de scurtmetraj.

La premiul Oscar 2019 pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, în afară de „Detainment”, au mai fost nominalizate „Fauve”, „Marguerite”, „Mother” și „Skin”.

Câștigătorii premiilor Oscar 2019 vor fi anunțați pe 24 februarie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.