ULUITOR! PSD se răzbună pe Diaspora: îi cheamă în țară să dea declarații fiscale. Altfel: AMENDĂ!
Social Justiție Politic Ultima Ora

ULUITOR! PSD se răzbună pe Diaspora: îi cheamă în țară să dea declarații fiscale. Altfel: AMENDĂ!

Sub sancţiunea amenzii, un vasluian, aflat la muncă în străinătate, a fost notificat de către  ANAF să se prezinte în termen de 15 zile în România pentru a-şi onora obligaţiile fiscale, raportat la veniturile realizate în Islanda.

ULUITOR! PSD se răzbună pe Diaspora: îi cheamă în țară să dea declarații fiscale. Altfel: AMENDĂ!Notificarea transmisă de ANAF, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui, emisă în luna octombrie, anul curent, a devenit virală pe internet, stârnind revoltă printre români. Mai ales printre cei din Diaspora.

Prin notificarea emisă pe 12 octombrie, anul curent, ANAF îl atenţiona pe Mihăiţă Păduraru, un tânăr de 22 de ani, originar din localitatea vasluiană Rediu Galian, Codăeşti, că are obligaţia să se prezinte de urgenţă în România pentru a depune declaraţiile fiscale aferente veniturilor realizate în Islanda, acolo unde locuieşte în prezent şi lucrează în condiţii legale.

DIASPOREI I SE CERE AL DOILEA IMPOZIT PE VENIT, ÎN MOD ABUZIV

”Stimate domn, vă aducem la cunoştinţă că, potrivit evidenţelor noastre, aţi realizat venituri în Islanda şi aveţi obligaţia depunerii Declaraţiei Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru anul 2017. Neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege se sancţionează cu amendă contravenţională, potrivit articolului 336, alineat 3, din Codul de procedură fiscală”, se menţionează în notificarea ANAF.

Totodată contribuabilul a fost invitat ca în termen de 15 zile de la primirea documentului să se prezinte la sediul AJFP Vaslui în vederea audierii.
Reporterii ”Adevărul” au solicitat un punct de vedere AJFP Vaslui în legătură cu notificarea transmisă tânărului din Islanda, precum şi informaţii în legătură cu rezultatele acestei notificări.

Reprezentanţii AJFP Vaslui au refuzat să ofere informaţii punctuale despre acest caz, invocând secretul fiscal.

”În categoria informaţiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la contribuabil/plătitor, cum ar fi: datele de identificare, natura şi cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa şi cuantumul veniturilor, natura, sursa şi valoarea bunurilor, plăţi, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, încasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informaţii obtinute din declaraţii ori documente prezentate de catre contribuabil/platitor sau tert”, se menţionează în răspunsul comunicat de AJFP Vaslui. Instituţia vasluiană preciează însă că acest caz nu este unul singular. De la începutul anului 2018, AJFP Vaslui a emis 53 de notificări, către contribuabilii de pe raza judeţului Vaslui care au realizat venituri din străinatate, notificări ce ”au fost emise în baza prevederilor art.107, alin(1) din Legea nr.207/2015 privind codul de procedura fiscală”.

CEAUȘESCU A ÎNVIAT: ”Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din ţară”

De asemenea, reprezentanţii Finanţelor Publice au făcut o serie de precizări pentru românii care se află la muncă în străinătate. Astfel, românii din Diaspora, pentru a evita dubla impozitare (atât în ţara de ”adopţie”, cât şi în ţara de origine) trebuie să îndeplinească o serie de formalităţi. Neîndeplinirea lor duce la impozitarea veniturilor realizate în ambele ţări.

”Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate, care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului ”Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din ţară”, precizează AJFP Vaslui, subliniind că această obligaţie este valabilă şi pentru cetăţenii străini care se stabilesc în România.

Aceste obligaţii au fost reglementate prin ordin al ministrului Finanţelor Publice în anul 2016. Urmare a depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impozitări sau prevederile Codului Fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenţei fiscale. Reprezentanţii ANAF precizează, de asemenea, că organele fiscale pot solicita şi alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenţei fiscale, toate documentele emise de angajatorii străini trebuie traduse în limba română şi certificate de traducători autorizaţi.

Toate informaţiile referitoare la obligaţia depunerii acestui chestionar pot fi consultate pe site-ul ANAF. Reprezentanţii instituţiei susţin că din 2016 şi până în prezent au fost organizate nouă sesiuni de informare pe această temă, prin intermediul paginii de Facebook a instituţiei şi că aceste sesiuni de informare au avut ca impact peste 390.000 de utilizatori.

Raportul pe anul 2018 al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie clasează România pe primul loc cu cel mai mare număr de cetăţeni care locuiesc în alte ţări ale Uniunii Europene sau în spaţiul Asociaţiei Europene de Liber-Schimb (EFTA), fiind indicată o cifă de 3 milioane. Reprezentanţii comunităţilor de români din Diaspora susţin că datele oficiale ar trebui dublate, pentru a obţine imaginea corectă. Numai în Europa se estimează că trăiesc în jur de 5 milioane de români.

Mișcarea #REZIST, ANCHETATĂ de DIICOT. ALDE acuză că sunt finanțați de miliardarul George Soros

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.