Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene
Social Ultima Ora

Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene

În localitatea Chilieni, judeţul Covasna, există o biserică, restaurată între 1997 şi 2004, care iese din toate tiparele lăcaşelor de cult. Ea se numeşte Biserica Unitariană, şi, conform datelor oficiale lae Ministerului Culturii, a apărut înaintea culturlui Unitarian.

Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 1 Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 2 Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 3 Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 4

Pancarta din curtea bisericii descrie obiectivul care a fost consolidat şi restaurant după 1990, cu participarea Comisiei Europene, a Ministerului Ungar al Patrimoniului Cultural şi al Ministerului Culturii din România.

Titulatura oficială a obiectivului, situate pe listya monumentelor la poziţia 309, este Biserica Unitariană Chilieni, iar datarea este: ”sec. XIII – XVIII”.

Problema este că acest cult reformat numit ”Unitarian” face parte din curentul de reformare a religiei creştine catolice iniţiat de Martin Luther (1483 – 1546). Din programul lutheran, apărut oficial în anul 1517, s-au născut bisercile creştine reformate – una din ele fiind cea unitariană – care au pătrus în Transilvania după 1526, momentul în acre turcii au câştigat bătălia de la Mohacs şi au transformat Ungaria în paşalâc.

Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 5

Deci, cultul unitarian nu putea să apară înainte de 1517, adică secolul XVI, din simplul motiv că nu apăruseră încă ideile Reformei. Ca atare, o biserică unitariană la Chilieni, datată în secolul XIII, nu putea apărea decât dacă a teleportat-o Ministerul Culturii din România, cel care a făcut datarea.

Menționăm că sub Biserica actuală, care iniţial a fost o construcţie de stil romanic, a existat un cimitir datat de arheologi ca aparţinând secolelor XII – XIII. Lăcaşul are o pictură murală veche, care încă se mai vede pe pereţii exteriori şi interiori, ca bisericile din nordul Moldovei.

Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 6 Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 7 Ministerul Culturii a teleportat o biserică unitariană: a făcut-o să apară cu trei secole înaintea religiei unitariene 8

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.