Implicare pentru schimbare. Violența în școli trebuie să înceteze prin educație
Ziua Internațională a Non-Violenței: mesaj de educație pentru pace și implicare socială
Social

Implicare pentru schimbare. Violența în școli trebuie să înceteze prin educație

   În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, deputatul USR Cristina-Ionela Iurișniți afirmă într-un mesaj public solidaritatea cu victimele violenței și intoleranța față de agresori.

În contextul atacului violent asupra unei profesoare de matematică în incinta Liceului Spiru Haret din Ploiești și la un an distanță de la crima asupra unei educatoare din București, comisă la grădinița unde aceasta își desfășura activitatea, pare că nimic nu s-a schimbat. Aceasta deși recent legislația autohtonă a suferit modificările necesare pentru armonizarea cu Convenția de la Istanbul, iar  autoritățile au obligația morală și legală să ia măsurile ce se impun.

Lansez un nou apel public privind necesitatea prevenției și combaterii violenței care face nepermis de multe victime în România. O dată la 5 zile, o femeie își pierde viața în urma unui atac violent, iar în 2018 numărul total de infracțiuni din acest registru a crescut cu 2200 de cazuri față de 2017. Este clar că avem nevoie de măsuri reale și este datoria noastră să transmitem un mesaj de solidaritate cu victimele. Agresorii nu pot fi tolerați, iar spațiul public, școlile, locul de muncă și domiciliul trebuie să fie locuri în care cu toții să ne simțim în siguranță!

În Comisia pe care o conduc și în plenul Parlamentului României am reușit să transpunem într-o nouă formă a Legii 217/2003 prevederi care pot salva vieți, dar trebuie să veghem ca autoritățile să respecte legislația și victimele oricărui act violent să primească protecția și sprijinul la care au dreptul conform legii.

În calitate de cadru didactic, președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membră a Comisiei de învățământ din Camera Deputaților consider că recentul caz al atacului de la Ploiești  trebuie adus în atenția publică. Femeile victime ale violenței trebuie să știe că nu sunt singure, legea le protejează. Mai ales în instituțiile de învățământ, atenția și măsurile luate de autorități pentru siguranța dascălilor și a copiilor trebuie să fie sporite. Condamn cu fermitate violența din școli! Siguranța din unitățile de învățământ din România  trebuie să devină o prioritate pentru MEN, pentru orice comunitate și pentru orice director de școală. În același timp violența împotriva femeilor trebuie stopată prin legislația în vigoare dar și prin campanii de conștientizare antiviolență! Schimbarea reală, nu cea mimată  începe cu fiecare dintre noi! Mesajul meu este de solidaritate și de condamnare a oricărei forme de violență  în spațiul școlii, violență  ale cărei victime pot fi atât elevii  cât și profesorii!

Doamna ministru Andronescu trebuie să înțeleagă că nu are dreptul să rămână indiferentă la aceste abuzuri și violente continue  asupra siguranței cadrelor didactice. Ajunge atâta umilință și abuzuri la adresa cadrelor didactice, a siguranței și statutului unei meserii care formează viitorul unei țări. Cum vom reforma școala, cum vom reduce abandonul școlar, analfabetismul funcțional de 40 % care ne plasează la coada Europei sau cum vom pierde un  rușinos loc I european în privința ratei sarcinilor accidentale la nivelul adolescentelor de 12-15 ani?

„Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar, că ia un lemn murdar din noroi, îl spală și face mobila de lux,” spunea  omul de cultură  Petre Țuțea.

In acest context extrem de îngrijorător, solicit public doamnei Andronescu să explice concret care vor fi  masurile pe care le va lua in perioada imediat următoare în sprijinul profesorilor, adevărații  fabricanți de oameni! Va fi una din întrebările pe care i le voi adresa în comisia de învățământ, în cadrul audierilor noilor miniștri.

Un învățământ de calitate , echitabil și incluziv nu se poate realiza în lipsa unei strategii și a unei campanii naționale antiviolență în școli, în familie, și în societate în general.

Violența în școli trebuie să înceteze prin educație dar mai ales prin respectarea și aplicarea legii!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Cristina Iurișniți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.