CADOU INEDIT PRIMIT DE PREMIERUL DĂNCILĂ LA ALBA IULIA. CE VA FACE CU EL
Social Economic Ultima Ora

Guvernul și-a dat seama: România IMPORTĂ deșeuri! Jumătate din materialele reciclate vin din afara țării!

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje, având ca principal obiectiv creşterea ratei de reciclare, a declarat premierul Viorica Dăncilă. România a mai avut asemenea planuri. Rezultatul: în acest moment România IMPORTĂ deșeuri! Jumătate din materialele reciclate vin din afara țării!

Guvernul și-a dat seama: România IMPORTĂ deșeuri! Jumătate din materialele reciclate vin din afara țării!

„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată”, a explicat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern de marți.

Premierul a menţionat ca principale măsuri avute în vedere în actul normativ, care vor fi aplicabile începând din 2019, „garanţia pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie”.

Ce se întâmplă concret în România în domeniul deșeurilor? În acest moment România importă deșeuri! Jumătate din materialele reciclate vin din afara țării!

Conform datelor oficiale, România se află la un nivel de 5% la capitolul colectare selectivă a gunoiului, în acest moment. Ar trebui ca până în 2020 să ajungem la un nivel de 50%, dar este foarte greu de crezut că se va atinge acest nivel. Legislația este cea care a făcut ca niciunul dintre SMID-uri (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor) să nu fie funcțional. Realitatea o vedem în fiecare zi, pe străzi, în jurul nostru.

Planuri, așa cum face acum Guvernul Dăncilă, au mai fost. Din cele 32 de sisteme de management integrat al deseurilor pe care România le-a contractat în exercițiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene, de pildă,  nici unul nu este operațional. În termeni mai simpli, asta înseamnă că în 32 de județe ar fi trebuit să funcționeze deja sistemele în care gunoiul este colectat selectiv, prelucrat de un singur operator de salubritate și apoi depozitat într-o rampă ecologică. Dar nu funcționează nici unul!

Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție 280 de milioane de euro – la care România trebuia să participe cu doar 10% -, pentru rezolvarea problemei gunoaielor. Din păcate, nu s-au accesat mai mult de 7% din fonduri. Și banii au fost cheltuiți aiurea.

Guvernul și-a dat seama: România IMPORTĂ deșeuri! Jumătate din materialele reciclate vin din afara țării!

În acest context, fabricile de reciclare a deșeurilor din țara noastră importă materia primă pentru că nu primesc suficient deșeu din România. Acesta merge la gropile de gunoi, pentru care vom plăti, așa cum ne amenință UE, amenzi de infringement de 200.000 de euro pe zi!

Guvernul și-a dat seama: România IMPORTĂ deșeuri! Jumătate din materialele reciclate vin din afara țării!

”Noi avem capacități mari pentru reciclare și nu ne vine suficientă materie primă. La plastic, reciclăm și producem fibră sintetică, iar aceasta merge la export în Uniunea Europeană. Aproximativ 60% din ce producem noi este folosit în industria producătoare de automobile. Din păcate, 50% din necesarul de deșeuri reciclabile trebuie  importat pentru a nu opri fluxul tehnologic. Importăm din Lituania, de exemplu. În acest context, va trebui să demontăm o unitate și să o mutăm în Lituania pentru că acolo este materia primă. Astfel, nu vom mai fi nevoiți să plimbăm deșeurile dintr-un loc al Europei în altul”, a declarat, pentru NewsTeam, Constantin Damov (foto), patronul uneia din cele mai mari firme de reciclare din Europa: Green Group România.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.