Cutremur în România, în această dimineață
Social Ultima Ora

CUTREMURUL ajunge la București, din Vrancea, în 25 DE SECUNDE. Primele alertate sunt instituțiile STRATEGICE

Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea, dar acesta nu poate fi anticipat cu certitudine. Cutremurele mari au o ritmicitate, iar acesta este principalul argument statistic care duce la ideea unui seism major în viitor, susțin specialiștii. Există deja un sistem de alarmare a obiectivelor de risc și a autorităților guvernamentale, cu scopul de a limita efectele dezastrelor prin întreruperea automată a centralei nucleare de la Cernavodă, a gazelor naturale și alimentării cu apă sau electricitate.

Specialiștii spun că oricând se poate declanșa un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu se poate ști.

Privind în istorie, au fost cutremure devastatoare în 1977, a fost şi în 1940, 1802. Statistic, acum suntem în perioada în care se poate declanșa un sesim mai mare de 7 grede Richter.

Odată cu monitorizarea tectonică a zonei, în Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, se creează o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment.

Baza din Vrancea a adunat date începând cu anul 2007 şi toate informaţiile culese la Observator ajung aproape în timp real la Bucureşti, la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP), de unde, în caz de necesitate, se poate da alarma. Alarma este dată doar în cazul unui seism care depășește 6,5 grade pe scara Richter.

Transmiterea semnalului la Centrul de date seismice de la Bucureşti se face în aproximativ 2,5 secunde. Aici, serverele primesc şi procesează informaţia şi, dacă acceleraţia raportată de către senzorii din Vrancea depăşeşte limita prestabilită, se emite alarma seismică.

Unda seismică din Vrancea este resimţită de populaţie la Focşani în numai şase secunde, iar la Bucureşti în 25 de secunde, timp care ar putea fi extrem de important şi în care anumite instalaţii şi obiective de interes naţional cuplate la acest sistem de alarmare se pot proteja în cazul producerii unui seism major.

Alerta pentru cutremurele mai mari de 6,5 grade pe scara Richter pleacă instantaneu la cele mai importante obiective de interes strategic naţional, precum centrala nucleară de la Cernavodă, laserul de la Măgurele, către sistemul energetic naţional şi cel de distribuţie a gazelor naturale. În paralel, este alertat și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Doar IGSU poate alerta populația.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.