Curentul electric va circula prin țevile de apă caldă. Proiect revoluționar, sută la sută românesc 1
electric
Social Știință și Tehnologie Ultima Ora

Curentul electric va circula prin țevile de apă caldă. Proiect revoluționar, sută la sută românesc

Nanotehnologia este un domeniu de vârf al industriei mondiale. Este vorba despre folosirea în diferite domenii a unor particule mai mici de 10 la minus nouă metri. Adică un milimetru dintr-un milimetru, dintr-un milimetru. Deși este o știință tânără, cercetăriile pe acest domeniu sunt destul de avansate în România.

Curentul electric va circula prin țevile de apă caldă. Proiect revoluționar, sută la sută românesc 2

Structurile nanometrice nu numai că sunt foarte mici, ajungându-se chiar până la scara atomică, dar ele posedă unele proprietăți total deosebite și neașteptate, în comparație cu aceeași substanță luată la nivel macroscopic.

Lacuri de automobile cu calități superioare, respectiv rezistente, cu capacitatea de autorefacere la zgârieturi (!), se folosește încă din anul 2003.

În acest context, Institutului de Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE), din cadrul Universității Ovidius din Constanța, derulează câteva studii legate de nanotehnologie ieșite din comun, care vor fi utilizate imediat în industrie.

Astfel, în colaborare cu SC. Ecohorneț SRL, INSAE derulează cercetări pentru realizarea de filtre catalitice în vederea reducerii emisiilor poluante rezultate în urma incinerării de peleți dintr-o gamă foarte variată de deșeuri. Menționăm că această schemă de transformare a gunoiului în energieeste el însuși un concept românesc.

De asemenea, boilerele fabricate de aceeași firmă vor fi echipate cu convertizoare termoelectrice folosind componente obținute din materiale nanostructurate și în acest fel vor putea funcționa autonom asigurând energia termică acolo unde este nevoie.

Curentul electric va circula prin țevile de apă caldă. Proiect revoluționar, sută la sută românesc 3

România va folosi căldura Mării Negre

Ȋn colaborare cu SC Solarom SRL, cercetătorii din Constanța lucrează la dezvoltarea de vopseluri antistatice care să protejeze suprafețele active ale panourilor solare față de depunerile de praf și impurități.

”Ȋn vederea realizării unor soluții de valorificare a energiei termice acumulate în apa Mării Negre cu ajutorul pompelor de căldură, se află în faza de testare materiale tratate pentru a rezista la coroziune și pentru a asigura proprietățile de transfer de căldură. Rezultatele cercetărilor vor fi valorificate prin echipamentele și serviciile oferite de SC Black Sea Energy SRL”, a spus Eden Mamut, directorul INSAE. Concret, prin acest pompe de căldurăp speciale, marea va furniza răcoare în case pe timp de vară și căldură pe timp de iarnă!

Orașele inteligente vor îngloba și nanotehnologie românească

Specialiștii de la SC Elsaco SA în colaborare cu colectivul de cercetare din cadrul INSAE au conceput soluții de integrare a mai multor tipuri de utilități prin realizarea unui concept inovativ de conductă pentru transportul apei calde, care integrează și o teacă pentru montarea cablurilor de fibre optice și electrice. Aceste soluții vor putea fi utilizate în aplicații de tip ’’smart cities’’.

Preocupările colectivului de cercetare INSAE includ realizarea de soluții și integrarea de materiale nanostructurate în celule de combustie și sisteme electrochimice reversibile folosite pentru acumularea de energie din surse intermitente, cum ar fi energia solară și eoliană. Adică se va realiza stocare energiei electrice eoliene, de epildă, care se va redistribui în rețea atunci când este nevoie.

Curentul electric va circula prin țevile de apă caldă. Proiect revoluționar, sută la sută românesc 4

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.