flori
flori
Social Exclusiv

Colții iernii târzii au lăsat Floriile fără flori și babele fără ”mâțișorii fermecați”

Flora românească este deosebit de întârziată în acest moment de început de aprilie. Din cauza valurilor de frig și de zăpadă din luna martie, Sărbătoarea Floriile a rămas acum fără celebrii muguri de salcie. Aceștia nu au apărut nici măcar în sudul României, unde clima este de obicei mai blândă. În trecutul medieval, mugurii de salcie sfințiți erau considerați magici. Erau folosiți inclusiv la vrăji și descântece…

Colții iernii târzii au lăsat Floriile fără flori și babele fără ”mâțișorii fermecați” 1

Colții iernii târzii au lăsat Floriile fără flori și babele fără ”mâțișorii fermecați” 2

Procesiunea de Florii din București a fost foarte sărăcăcioasă în fire de salcie îmbobocite. Celebrii mâțișori au lipsit aproape cu desăvârșire. Simbol al renașterii naturii și al acestui momnet foarte important al credințe creștine, salcia nu a avut timp să înmugurească anul acesta.

De Florii oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie pe care le duc cu sfințenie și care, mai apoi, împodopesc icoanele. Obiceiul amintește de ramurile de finic și de măslin, pe care le purtau mulțimile când l-au întâmpinat din toată inima pe Iisus Hristos la intrarea sa în Ierusalim. Salcia sfințită la biserică este păstrată tot anul,căci se crede că are puterea de a tămădui numeroase boli.

Colții iernii târzii au lăsat Floriile fără flori și babele fără ”mâțișorii fermecați” 3

În trecut, babele din mahalale bucureștene își luau și ele mâțișori de salcie pentru a-i folsi la nevoie, căci adesea se făcea cu ei descântece și vrăji. Informațiile apar în volumul ”Bucureștii în sărbătoare”, de Lelia Zamani.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.