Calendar creștin ortodox 13 mai 2018. Sfânta Mucenică Glicheria 1
Sf. Mc. Glicheria 13 mai
Social Ultima Ora

Calendar creștin ortodox 13 mai 2018. Sfânta Mucenică Glicheria

Sf. Mc. Glicheria a trăit în zilele împăratului Antonin şi a guvernatorului Savin, în cetatea Traianopolei. Aducând guvernatorul jertfă idolilor în cetate, sfânta a făcut semnul cinstitei cruci pe frunte, şi a mers la guvernator, declarând că este creştină şi roaba lui Hristos.

Guvernatorul a îndemnat-o să se jertfească. Ea a intrat în capişte şi, făcând rugăciune către Dumnezeu, a surpat idolul lui Dia şi l-a zdrobit. Iar păgânii ce erau acolo aruncau cu pietre asupra ei şi nu o ajungeau. De aceea au spânzurat-o de cosiţe şi au strujit-o şi au pus-o în temniţă, dându-se poruncă să nu i se dea mâncare multe zile. Dar ea primind hrană prin înger, nici un rău n-a pătimit; şi intrând la dânsa în temniţă şi găsind o strachină şi pâine şi lapte şi apă, cu toate că temniţa era încuiată s-au îngrozit guvernatorul şi cei ce erau cu el. După aceea a fost supusă la multe felurite chinuri şi rămânând nevătămată, a făcut pe temnicerul Laodichie să se cutremure şi să mărturisească pe Hristos, pentru care i s-a tăiat capul. Iar sfânta a fost dată la fiare şi aşa şi-a dat sufletul la Dumnezeu, şi se îngropară sfintele ei moaşte în Iraclia Traciei.

Tot în această zi sunt pomeniți sfântului mucenic Laodichie, preacuvioșii Serghie Mărturisitorul și Pavsicacos, episcopul Sinadei, Sf. Mc. Alexandru, episcopul Tiverianilor, cuviosul Nichifor, presbiterul Mânăstirii Efesulu, și mucenicii Iviriţi.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.