Știați că artroza atacă articulațiile celor peste 50 de ani 1
Știați că artroza atacă articulațiile celor peste 50 de ani
Sănătate Ultima Ora

Știați că artroza atacă articulațiile celor peste 50 de ani

Artroza este considerată cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate, la persoanele peste 50 de ani. Incidența acesteia crește o dată cu vârsta, fiind maximă între 55 și 75 de ani, cu o frecvență de două ori mai mare pentru sexul feminin. Diagnosticul și tratamentul corecte și complete, încă de la primele simptome, pot preveni progresia procesului artrozic și, implicit, distrucția articulară.

În termeni medicali, artroza este o artropatie degenerativă multifactorială și heterogenă caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular și exprimată prin modificări clinice și radiologice importante.

Știați că artroza atacă articulațiile celor peste 50 de ani 2

”Localizarea predilectă a procesului artrozic o reprezintă articulațiile cu mobilitate mare precum genunchiul, șoldul, mâna, sau articulațiile coloanei vertebrale, iar printre factorii care o favorizează se află: ereditatea, vârsta, sexul, obezitatea, suprasolicitările repetate, traumatismele (luxații, subluxații ori fracturi)”, explică Dr. Grațiela-Mihaela Gâdea, medic specialist reumatologie la Bio Ortoclinic Constanța.

Potrivit specialitului în reumatologie, pentru că boala artrozică poate fi mult timp asimptomatică, debutul fiind lent și progresiv, este indicat să dăm importanță durerilor, pentru că repezintă primul și cel mai important simptom. ”Durerea poate fi meteodependentă (declanșată de frig, umezeală), se intensifică la efort și se ameliorează în repaus. În stadiile avansate, durerea este progresivă, continuă, persistentă, invalidantă și poate fi însoțită de modificări structurale ale articulațiilor. Tocmai de aceea, tratamentul acestei afecțiuni este unul complex, în fazele incipiente făcându-se prin metode non-invazive, însemnând modificarea stilului de viață, evitarea efortului fizic,  îmbunătățirea mobilității articulare,  reducerea durerii și a deficitului funcțional”, este de părere specialistul Bio Ortoclinic Constanța.

Tipuri de tratament indicate

Pentru îmbunătățirea mobilității articulare medicul recomandă fizioterapie și kinetoterapie, cu scopul reducerii inflamației și tonifierii musculaturii.

Tratamentul medicamentos presupune medicamente antiinflamatoare, antialgice, dar și condroprotectoare, cu rolul de a reface structura cartilajului degradat.

În categoria metodelor non-chirugicale de tratament intră infiltrațiile intraarticulare. Beneficiile acestora sunt multiple: reducerea durerii și a inflamației, creșterea mobilității, lubrifierea articulației, protejarea cartilajului osos și a membranei sinoviale, reducerea consumului de medicamente și lipsa efectelor secundare. Acestea pot fi:

– infiltrații cu acid hialuronic – utile în cazul persoanelor la care alte forme de tratament nechirugical nu au dat niciun rezultat.

– infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) – eficiente datorită concentrației mari de factori de creștere, cu rol în vindecarea leziunilor de la nivelul articulațiilor și ligamentelor.

Un important avantaj al injecțiilor intraarticulare este acela că procedura este lipsită de complicații majore, iar efectele pot dura de la câteva luni, la câțiva ani și, în mod cert, repetarea tratamentului poate încetini  procesul de artroză. În cazul lor există însă riscul să apară local, după injectare, temporar, tumefacția și disconfortul.

Diagnosticul și tratamentul corecte si complete, încă de la primele simptome, pot preveni progresia procesului artrozic și, implicit, distrucția articulară.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.