kozac
kozac
Sănătate Ultima Ora

Salvat de ofiteri după ce i-a vindecat ”ocult”: Paul Kozak ”vraciul” de piele hăituit de Securitate

Paul Kozak a fost un ”vraci” autohton al dermatologiei mondiale despre care știe prea puțină lume. Arestat pentru practici medicale ilegale, eliberat după ce a vindecat ofițeri superiori de Miliție și Securitate, chemat în străinătate la congrese de specialitate, Kozak a fost un deschizător de drumuri în domeniul medical. Povestea este relatată, exclusiv pentru Libertatea, de unul dintre pacienți: dr. economist Gheorghe Nistorescu.

Salvat de ofiteri după ce i-a vindecat ”ocult”: Paul Kozak ”vraciul” de piele hăituit de Securitate 1 Salvat de ofiteri după ce i-a vindecat ”ocult”: Paul Kozak ”vraciul” de piele hăituit de Securitate 2

 

 

 

 

 

 

În anul 1976 profesorul Gheorghe Nistorescu pleca în Algeria pentru a preda un curs de economie. Înainte de plecare, îi apare pe degetul arătător de la mâna stângă o eczemă. Printr-o relație, printr-o întâmplare, se întâlnește cu o celebriate bucureșteană la vremea respectivă, un „vraci” al dermatologiei secolului XX: Pavel Kozak.

Kozak s-a născut în Covasna și a fost crescut de o mamă care fusese bucătăreasa Casei Regale. Ca atare, la venirea comuniștilor la putere el avea deja origini proletare”nesănătoase” în Baraolt, județul Covasna – așa era moda atunci. Ca atare, nu pueta emite pretențiiprea mari de școlarizare.

Mai mult, spre ghinionul său a contactat de mic o boală de piele fără leac și a stat mulți ani prin spitale, în special în spitalul bucureștean Colentina.

Cu o memorie excepțională și un simț al observației ieșit din comun, Pavel Kozac a intrat în atenția medicilor care îl tratau, inclusiv a unor academicieni.

A studiat medicina în calitate de pacient

Așa a ajuns să studieze medicina în calitate de pacient, lucru nemaivăzut până atunci. În acest context, din experiment în experiment, ajunge să se trateze singur, cu succes, de boala de piele de care suferea. Acesta a fost începutul….

A început apoi să folosească medicația, pe care o inventase singur, pe alți pacienți. A fost un succes. Fiind sărac, a făcut din meseria de ”vraci„ de piele un mod de viață. Doar că au auzit de el și dermatologii din București.

Dermatologii i-au pus gând rău pentru că vindeca boli incurabile

”În 1976 eram profesor universitar de economie și am fost trimis în Alger pentru a preda. Înainte de a pleca mi-a apărut pe degetul arătător de la mâna dreaptă o eczemă. Întâmplător, m-am întâlnit, printr-o cunoștință, cu acest Kozak. Se uită la deget și îmi spune că nu este o treabă ușoară și că voi reveni la el. Nu i-am dat atenție, ce să îmi spună mie despre boli de piele un tip care nu era medic dermatolog?  După un an însă, am revenit la București și am ajuns… la Kozak”, ne-a explicat dr. economist Gheorghe Nistorescu (82 de ani), fost profesor la Academia de Studii Economice din București.

La vremea respectivă dermatologii de notorietate i-au pus gând rău lui Kozak pentru că începuse să vindece boli care teoretic erau incurabile. Așa că l-au pârât la miliție că practică medicina fără autorizație.

La vremea respectivă Kozak locuia în cartierul Uranus, pe locul actualului Palat al Parlamantului, iar la poarta casei sale se formau zilnic cinci rânduri de pacienți cât două stații de tramvai fiecare.

A vindecat Securitatea de boli de piele

Kozak a fost arestat imediat – nici nu a fost greu de găsit! Întâmplător însă, unul din șefii Securității suferea de o boală de pile incurabilă la o mână. Fusese chiar și la Moscova pentru tratament – avea relații – dar degeaba. A aflat de arestatul Kozak și l-a chemat la el. Una peste alta, vraciul l-a vindecat cu leacuri numai de el știute. Din acel moment, ”vraciul” a fost eliberat și și-a luat meseria în serios. A apărut chiar în ”Flacăra” lui Adrina Păunescu, semn că poetul îl prețuia în mod deosebit.

”În fine, am ajuns și eu la Kozak, m-a vindecat și, drept mulțumire, i-am făcut un dosar statistic privind cazurile ”incurabile” pe care le tratase. Nu mai era vorba despre vindecări întâmplătoare, ci despre o cazuiastică foarte serioasă. În acest context, Kozac a fost invitat la un congres internațional de dermatologie din Canada. Deși a avut un mare succes, se trezește cu unbilețel în buzunar că ar fi mai bine să nu revină în România. Așa a ajuns să se  stabilească în Spania, unde înființează un institut dermatologic care i-a purtat numele. În 1990 renuță la tot ce avea în Occident și revine, optimist, în țară, unde deschide un cabinet. Din nefericire pentru el, se reia campania de denigrare a ”vraciului” care ”pune în pericol” viața pacienților etc. dermatorlogii nu îl uitaseră…”, ”, ne-a mai spus economistul Gheorghe Nistorescu.

În esență, Kozac rezolva probleme de dermatologie prin dietă. El avea tratamente pentru boli de ficat pe care medicina clasică nu le are nici acum. Vindercare dinspre interior, spre exterior. Doar că vindecările lui nu erau pe palcul sislemului medical, care l-a respins întotdeuna. Kozak a murit neîmpăcat în anul 2003 și a lăsat în umră o memoria științifică despre care Gheorghe Nistorescu pregătește o carte. În fapt, este a doua carte, mai bine infiormatădecât cea apărută în anii 1993.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.