Guvernul va modifica joi prin ordonanță de urgență legea sănătății. Vezi ce se schimbă la concediul medical
Sănătate Politic Social Ultima Ora

Proiect PSD de spital oltenesc: costă 538.000.000 de euro, cât jumătate din drumul expres Craiova – Pitești

 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a mers ieri în Bănie pentru a lansa draftul studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional Craiova. Un spital despre care demnitarul a precizat că se va construi cu siguranță, că există finanțarea, că va avea 821 de paturi și că va costa, în total, 538 de milioane de euro, cu tot cu TVA. O sumă imensă, echivalentă cu jumătate din costul estimat al drumului expres Craiova – Pitești, spre exemplu, dar care ar cuprinde nu doar construcția în sine, ci și dotările, utilitățile și reabilitarea unei părți din Spitalul Județean de Urgență.

Spitalul Regional Craiova, unul dintre cele trei spitale pentru construirea cărora Uniunea Europeană a alocat, în total, suma de 150 de milioane de euro, se dovedește cel mai costisitor proiect din cele trei care ar urma să fie implementate. Acest lucru a rezultat din draftul studiului de fezabilitate prezentat ieri, în Bănie, chiar de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Dacă spitalul regional de la Iași ar costa circa 382 de milioane de euro (cu TVA), cel de la Cluj – 377 de milioane de euro, la Craiova suma totală ar depăși o jumătate de miliard de euro.

Spitalul regional care se va ridica pe terenul de 27 de hectare de pe Centura de Nord a orașului va avea 821 de paturi și ar costa, în total, 538 de milioane de euro, cu tot cu TVA. O sumă imensă, echivalentă cu jumătate din costul estimat al drumului expres Craiova – Pitești, spre exemplu, dar de care ministrul sănătății spune că este sigură în privința asigurării ei. „Spitalul Regional Craiova se va face. Au fost câteva întârzieri, pentru că au fost ceva probleme legate de locație. Consultanții au dorit extinderea, mutarea, rotirea fostei locații, astfel încât a fost nevoie de o nouă hotărâre de guvern pentru a se stabili amplasamentul exact. Asta a dus la întârzieri în elaborarea PUZ-ului, care era absolut necesar pentru întocmirea studiului de fezabilitate. De aceea, au fost unele discuții, neliniști, inclusiv ale mele, dar astăzi (ieri, n.r.) pot să vă spun cu certitudine că cererea de finanțare pentru acest spital va fi depusă la Bruxelles până la finele anului, odată cu cererile de finanțare pentru spitalele din Iași și Cluj“, a afirmat Sorina Pintea.

Ministrul a pronunțat imediat și costul total al implementării proiectului, unul colosal dacă ne gândim la exemplul oferit mai sus: 538 de milioane de euro. „Valoarea integrală a proiectului, aici incluzând și utilitățile, dotările, partea de pregătire a proiectului și partea de reabilitare a ceea ce va rămâne la spitalul județean după mutarea unui anumit număr de paturi la spitalul regional, repet, a unui anumit număr de paturi, este cuprinsă în această sumă totală de 538 de milioane de euro, dintre care 75 de milioane de euro TVA, 30 de milioane de euro utilitățile necesare funcționării spitalului și 300 de milioane de euro construcția și dotarea“, a dezvăluit Pintea.

150 de milioane de euro de la UE, restul din bugetul de stat

Ministrul sănătății a reconfirmat faptul că UE asigură 150 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale și că restul investiției „va fi finanțată din bugetul de stat“. „Și când spun restul, mă refer la cofinanțare, la construcție și dotare, pentru că partea de drumuri și de utilități va fi finanțată de autoritățile locale, și asta la toate cele trei locații. Autoritățile pot, de asemenea, să acceseze, și au și făcut-o, fonduri europene pentru construcția acestor drumuri și pentru utilitățile necesare funcționării spitalului“, a precizat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, Spitalul Regional Craiova va avea 821 de paturi și va cuprinde toate specialitățile medicale. „Va avea un concept modern care, din punctul nostru de vedere, va revoluționa sistemul de finanțare al spitalizării continue, de zi și ambulatorie în spitalele din România. Este același concept ca la spitalele din Iași și Cluj, care se bazează pe o eficientizare a timpilor și pe o flexibilizare în ceea ce privește mobilitatea pacienților“, a mai spus Pintea. „Construcția Spitalului Regional Craiova va avea în vedere și o restructurare a numărului de paturi din acest județ. Adică, tendința este de a se reduce numărul de paturi de acuți și de a crește numărul de paturi pentru bolnavii cronici. Pacienții să fie tratați inclusiv în spitalizare de zi și ambulatoriu, pentru a se reduce, astfel, duratele de spitalizare, crescând, în schimb, indicii de utilizare, pentru că, până la urmă, medicină fără bani nu se poate face“, a adăugat ministrul.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.