Călin Farcaș
Sănătate Exclusiv Politic Ultima Ora

EXPLOZIV. De ce a murit Călin Farcaş: România predă organe la ”Eurotransplant”, dar românii nu au acces la ele

Tânărul braşovean Călin Farcaş putea fi salvat doar de un transplant de plămâni. Era singura lui şansă, boala ajungând într-un stadiu terminal. Doi ani a aşteptat operaţia salvatoare, care nu a avut loc niciodată, deși tânărul avea 200.000 de euro în buzunar. Vă vom explica în exclusivitate de ce s-a întâmplat acest lucru – care este ”boala” sistemului de transplanturi în care este angrenată țara noastră.

 De ce a murit Călin Farcaş: România predă organe la ”Eurotransplant”, dar românii nu au acces la ele

Călin Farcaş avea 29 de ani şi aştepta de mai bine de 2 ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor.

Un an întreg a aşteptat ca medicii români să-i pună un diagnostic, apoi, o altă jumătate de an, ca Direcţia de Sănătate Publică Braşov să-i răspundă dacă statul român îl poate ajuta să facă operaţia salvatoare în străinătate. S-a documentat şi a aflat singur că o clinică din Austria nu mai primeşte pacienţi din România.

Cazul lui Călin Farcaş a devenit cunoscut în luna aprilie când, în scaunul cu rotile şi cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov ca să-şi ceară dreptul la viaţă.

Tânărul a încercat să se trateze în străinătate, dar cele mai multe clinici l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord cu Eurotransplant.

A reuşit să strângă 200.000 de euro pentru transplant, dar în lipsa acordului operaţia nu se putea face în Europa. S-a optat pentru India, dar până au fost gata toate actele a fost prea târziu. Călin a pierdut lupta cu viaţa anul acesta, la doar 29 de ani.

De ce a murit Călin Farcaş: România predă organe la ”Eurotransplant”, dar românii nu au acces la ele

De ce a murit acest tânăr? Care sunt hibele sistemului de transplant din România. Surse din cadrul Ministerului Sănătății ne-au dezvăluit în exclusivitate adevărata față a transplanturilor din țara noastră. Iată expunerea, în termeni tranșanți:

  • ”Din 2016 până în prezent au fost oferiți către Eurotransplant 27 perechi de plămâni, din care s-au recoltat 25.
  • Până în 2016 România nu a avut acord legal cu Eurotransplant! Acordul semnat de Institutul Marius Nasta în 2010 cu Spitalul AKH fiind ilegal. Există o plângere la DIICOT.
  • După semnarea acordului în 2016 România ar fi trebuit să acopere transplanturile pulmonare făcute pentru 34 cetățeni români la Spitalul AKH.
  • Acordul cu Eurotransplant prevede efectuarea a 5 transplanturi pulmonare pe an și nu a fost respectat de către Eurotransplant, deși, spre exemplu, în 2017 România a trimis 9 plămâni în Eurotransplant și s-a transplantat doar 1 pacient român. Acordul nu are nicio prevedere care să spună câte organe ar trebui trimise către  Eurotransplant anual, pentru ca  Eurotransplant să își respecte obligațiile.
  • Pacientul din Brașov nu a fost primit nici la AKH, nici la Hanovra și nici la Paris (Franța nu este în Eurotransplant) pe motiv că tânărul român avea complicații cardiace care făceau imposibilă procedura de transplant.
  • Suma de 1 milion Euro avansată pentru aderarea la Eurotransplant este o ficțiune.
  • Pe lista de așteptare în România, cea de la Spitlaul SF. Maria (singura) există în momentul de față 1 pacient. Pacientul din Brașov nu a fost niciodată pe nicio listă de așteptare, astfel încât nu putea face transplant. El nu a fost trimis de medicul curant din Brașov pentru a fi înscris pe lista de așteptare decât cu 10 zile înainte de deces.
  • Cifra de 35 persoane pe lista de așteptare la Agenția Națională de Transplant (ANT) este o invenție, ANT neavând listă de așteptare.
  • Referitor la aderarea la Eurotransplant, în noiembrie 2016, când a venit la București, conducerea Eurotransplant a oferit la Ministerul Sănătății un draft de pre-aderare minsitrului Vlad Voiculescu, pe care acesta l-a luat și din acel moment nimeni nu mai știe nimic de el.
  • Aderarea la Eurotransplant presupune pierderea „proprietății” asupra tuturor organelor doante în România, având drept consecință repartizarea acestora unde decide  Eurotransplant, cu rezultate catastrofale privind numărul  pacientilor români cu acces la transplant”.

 

Concluzia este că toată legislația în acest domeniu trebuie reviziută de către specialiștii români, nu de indivizi care au interse pecuniare ascunse în acestă afacere.

Menționăm că Fundația Internațională Eurotransplant, cunoscută simplu ca Eurotransplant, este o organizație non-profit internațională responsabilă cu încurajarea și coordonarea transplantărilor de organe în mai multe țări europene.

Organizația a fost creata de către Jon J. van Rood în 1967, dar oficial înregistrată în 12 mai 1969. Sediul central se află în orașul Leiden din Țările de Jos.

Toate clinicile de transplantare, laboratoarele și spitalele implicate în transplantări din țările membre în care au loc donații de organe sunt incluse în programul de schimb.

Eurotransplant ajută la coordonarea dintre aceste instituții cu scopul de a face mai eficientă distribuirea și alocarea organelor donate. Organizația promovează de asemenea cercetarea în domeniul transplantărilor și încearcă să crească gradul de conștientizare a opiniei publice asupra beneficiilor donării de organe.

Ministrul Sănătății spune că va face ordine

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri, la Iaşi, că noua conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant va face ordine în ceea ce priveşte listele de aşteptare, inclusiv transparentizarea lor.
„În mod normal, în momentul în care în România a început să se facă transplant, transplant pulmonar, pacienţii care au avut recomandare trebuie să se înscrie pe o listă şi să fie evaluaţi. (…) Până la urmă, cred că urmare a schimbării conducerii Agenţiei Naţionale de Transplant, se va face ordine şi în aceste liste, inclusiv transparentizarea, publicarea lor pe site-ul Agenţiei. (…) Lucrurile au luat-o puţin razna. Eu nu sper, eu sunt convinsă că noua conducere va rezolva aceste probleme, inclusiv informarea pacienţilor. Noi avem protocolul valid cu Eurotransplantul, în acest moment, dar Austria, de exemplu, nu face pentru nimeni transplant pulmonar în acest moment. Va relua transplanturile cu străinătatea în 2019, pentru Slovenia. Noi am fost chemaţi la discuţii pentru 2020, dar, în 24 iulie, o voi face la Budapesta şi la Viena, pentru a relua discuţiile privind pacienţii români. Sunt lucruri care trebuie clarificate, dar şi pacienţii trebuie să fie informaţi, în primul rând. S-au rulat bani pentru transplant. Nimeni, cu bani, nu te primeşte în străinătate, pentru că s-ar spune că se face trafic de organe”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.