ALERTĂ! Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: ÎN ROMÂNIA A FOST INTRODUS UN ALIMENT ”UCIGAȘ” 1
Sănătate Social Ultima Ora

ALERTĂ! Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: ÎN ROMÂNIA A FOST INTRODUS UN ALIMENT ”UCIGAȘ”

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru face dezvăluiri despre mai multe produse din supermarketuri, consumate de milioane de români, care au provocat deja 9 decese. Acesta atrage atenţia că fileul de somon de Alaska şi alte produse congelate au fost depistate cu un virus care a provocat deja 9 decese. Alte 47 de persoane au fost infectate, anunţă medicul.

ALERTĂ! Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: ÎN ROMÂNIA A FOST INTRODUS UN ALIMENT ”UCIGAȘ”

„Atenţie mărită la fileul de somon de Alaska afumat şi la produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteţi însărcinată. E alertă de listerioză. (…) România a mai fost notificată privind prezenţa produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes,” a declarat medicul ieşean Tudor Ciuhodaru

Ce trebuie să ştiţi:

1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.

2. Poate intra cu uşurinţă în lanţul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetaţia şi canalizările.

3. Gravidele au cel mai mare risc de infecţie (de 20 de ori mai mare decât ceilalţi adulţi, 1 din 3 cazuri de infecţie apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta şi ajunge la făt ducând la numeroase complicaţii ale sarcinii.

4. La adulţi infecţia poate fi cu uşurinţă trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau uşoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecţii de tract urinar) dar.

5. În sarcină poate provoca avort, naştere premature, greutate mica la naştere şi numeroase complicaţii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.

6. Pacienţii cu imunitate scăzută precum cu cu afecţiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicaţii serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariţia febrei, durerilor de cap însoţite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecţiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic şi LCR.

Reţineţi:

1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!

2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină)

4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecţie:

1. Evitaţi alimentele gata preparate reci.

2. Atenţie la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate şi îngheţata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte îngheţată”}.

3. Respectati regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esenţial)

4. Gătiţi bine orice preparat.

5. Dacă utilizaţi cuptorul cu microunde asiguraţi-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei_.

6. Depozitaţi separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

7. Niciodată NU consumaţi alimente la care aveţi dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Scurtă istorie:

1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecţii.

2. Doar din 1980 se cunoaşte faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente”, a scris Ciuhodaru, pe Facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.