Alertă. Ce spune doctorul Ciuhodaru Tudor despre produsul contaminat din supermarket 1
Sănătate

Alertă. Ce spune doctorul Ciuhodaru Tudor despre produsul contaminat din supermarket

”Atenție, nu e de glumit! Un nou produs contaminat e retras dintr-un supermarket. În urma unei reclamații și a analizelor efectuate s-a detectat Listeria monocitogenes. E a doua alertă de listerioză în doar o săptămână.

Ce trebuie să știți:

1. Nu riscați și nu consumați acest produs, mai ales dacă sunteți gravidă. 2. Atenție și la anumite produse congelate. Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme în doar câteva luni (salatele de icre și de humus). Acum e incriminat fileul de somon afumat. (Pouce File de somon afumat” 100g, cod EAN : 5949084000153, produs în 10.01.2019, exp 23.02.2019). 3. Returnați aceste produse și vi se va rambursa integral suma.

Important:1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente. 2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar,5. În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți:1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină) 4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție:1. Evitați alimentele gata preparate reci.2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”}.3. Respectati regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)4. Gătiți bine orice preparat.5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei_.6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Scurtă istorie:1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.”, scrie doctorul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

Alertă. Ce spune doctorul Ciuhodaru Tudor despre produsul contaminat din supermarket 2

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.