24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției
Politic Justiție Social

24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției

Hotelul Concordia este o clădire din București care a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei. Imobilul este acum este o ruină din cauza corupției din România. Vă prezentăm mai jos datele acestei afaceri cu un monument al istoriei țării noastre, într-o investigație marca Rise Project.

24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției

Smârdan nr. 39 – La această adresă, se află clădirea fostului hotel Concordia, în care s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Ţării Româneşti, pe 24 ianuarie 1859.

Ro Naturstein a cumpărat-o în 2003 cu prețul de 300.000 de USD de la Giurchescu Maria Luiza, cetățean strain care a primit imobilul de la Primăria Capitalei, în anul 2002, prin Legea 10. Actele doveditoare pentru retrocedare nu le-a văzut nimeni.

Clădirea fostului hotel Concordia este astăzi foarte deteriorată, starea ei precară determinând mai multe personalităţi publice să ceară intervenţia urgentă a autorităţilor pentru a o consolida şi a o renova.

Ca reacție la acest apel fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la un moment dat, că e dispus să exproprieze această clădire, în limita posibibilităţilor financiare ale municipalităţii, dacă proprietarul ei, firma Ro Naturstein, nu o va consolida cu resurse proprii. Intențiile primarului nu au trecut încă de stadiul vorbelor.

24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției

Într-un interviu acordat la RFI, istoricul Stelian Tănase a descris importanța istorică a acestei clădiri, în relație cu actul dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza: „A fost o inspirație extraordinară, o probă de imaginație politică. A fost o seară care, de fapt, a născut statul român modern, unirea sa. Locul în care s-a întâmplat acest miracol există și astăzi, pe Strada Smârdan, la numărul 39: hotelul Concordia. (…) În epoca aceea, hotelul Concordia era ceea ce a fost, peste 50-70 de ani, hotelul Athenee Palace: locul de întâlnire al protipendadei politice, al lumii mondene. Felul în care generațiile viitoare s-au purtat față de acest loc unic e deplorabil. Lumea a uitat semnificația lui extraordinară pentru istoria României”.

În vara lui 2013, chiar dacă într-o stare precară, cu fațada învelită în plăci de prefabricate și folie de plastic, Ro Naturstein a închiriat clădirea de pe Smârdan nr.39 unui bar în care au fost prezentate numere de stand-up comedy: Summer Commedy Club. Unul dintre patronii acestui club, Răzvan Munteanu, este soțul cântăreței Delia Matache.

Între mai 2012 și mai 2013, clădirea de la Smârdan nr. 39 a fost dată în chirie, parțial, unei firme care aparținea, în cote egale, administratorului Ro Naturstein, Grigore Miu, și arhitectului Cătălin Odea. (De altfel, acesta din urmă a deținut, până în 2013, 5% din capitalul social al Ro Naturstein, înainte de a-și ceda participațiile către Grigore Miu.) Firma celor doi – care a exploatat, timp de un an, o încăpere din fostul hotel Concordia – se numea Societatea de Produse Imobiliare OM Trading și era profilată pe administrarea de baruri și hoteluri.

Reprezentanții Ro Naturstein nu au răspuns la întrebarea pe care RISE Project le-a adresat-o referitor la planurile pe care le au, pe termen mediu, cu această clădire istorică.

Într-o intervenție la RFI, Stelian Tănase spunea: „Există un interes vădit ca fostul hotel Concordia să se ruineze, pentru a se face, în loc, o clădire modernă, pentru a se specula imobiliar în condiții mult mai rentabile. Cred că cei care gestionează această clădire văd mai bine prăbușirea ei și construirea unui nou imobil”.

24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției

Hotelul Concordia a fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere.

În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902.

Concordia a funcționat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL și repartizat oamenilor muncii. După 1989, imobilul a fost retrocedat, nu se știe în ce bază, unui cetățean străin, care l-a vândut imediat firmei Ro Naturstein SRL în octombrie 2003.

Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2025, cod LMI B-II-m-B-19708.

Hotelul este amplasat pe strada Smârdan nr. 39, sector 3, în centrul istoric al Bucureștiului.

24 ianuarie 2019: Pe simbolul Unirii lui Cuza cresc copacii corupției

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.