Animale și păsări folosite în RĂZBOI: știați că un VULTUR a fost arestat pe motiv de spionaj
Politic Externe Social Ultima Ora

Animale și păsări folosite în război: știați că un vultur a fost arestat pe motiv de spionaj?

Folosirea animalelor şi păsărilor în război datează din cele mai vechi timpuri. De la folosirea porumbeilor ca poştaşi pentru transmiterea mesajelor şi ordinelor cifrate şi pînă la trimiterea şobolanilor infestaţi cu ciumă în tabăra adversă, avem o panoplie largă de personaje din zoologie ce au „îmbrăcat” uniforma  militară.          

            Animale și păsări folosite în RĂZBOI: știați că un VULTUR a fost arestat pe motiv de spionaj

„Este foarte conoscut faptul că în timpul celui de-al doilea război mondial armata sovietică a antrenat căteva mii de cîini lup care erau dresaţi să ducă mine antitanc sub blindatele şi tancurile naziste, operaţiune care s-a dovedit de succes, zeci de tancuri fiind distruse prin acţiunea curajoaselor patrupede. Mai multe armate din lume dintre care cităm doar pe cea a SUA. şi Federaţiei Ruse au de cîţiva zeci de ani unităţi de luptă care folosesc delfini antrenaţi să mineze atăt navele  de suprafaţă dar mai ales submarinele inamice. Puţini sunt cei ce mai ştiu că şi Marina Militară Romănă a avut un centru de instruire a delfinilor de luptă la una din bazele navale de la Mangalia dar după 1990 a fost desfiinţată, delfinii fiind vînduţi la circurile acvatice. Tot la ceastă bază în perioada menţionată activau echipe mixte de luptă antisubmarină formate din scafandri şi delfini de luptă”, ne-a spus Gen.dr. Emil Străinu specialist în ameninţări noconvenţionale şi asimetrice.

Generalul a explicat că păsările dresate pentru acţiuni de spionaj aduc și ele informaţii deosenit de preţioase din zonele unde omul sau tehnica militară nu pot pătrunde.

Astfel, în Arabia Saudită a fost arestat un vultur, acuzat de a fi spionat pentru Mossad, serviciul de spionaj al Israelului. Deşi această întîmplare poate părea neobişnuită, vulturul este unul din multele animale acuzate de spionaj.De la insecte la veveriţe, de-a lungul anilor, animalele au fost acuzate de diferite forme de spionaj. Întrucât tehnologiile se dezvoltă, se pare că această tendinţă va escalada. Iată o trecere în revistă a unor astfel de „spioni”, pe care James Bond însuşi i-ar invidia…

Animale și păsări folosite în RĂZBOI: știați că un VULTUR a fost arestat pe motiv de spionaj

Un vultur a fost acuzat de spionaj în Arabia Saudită, după ce s-a descoperit că transporta legat de picior un eminţător. Cercetătorii pretind însă că marcarea cu plăcuţe era folosită pentru studierea migraţiei păsărilor.

În 1960, CIA a experimentat introducerea pe cale chirurgicală de microfoane şi emiţătoare alimentate de baterii în pisici, coada fiind folosită pentru antenă, proiect numit „Pisica acustică”.

În anul 2007, poliţia iraniană a informat că deţinea 14 veveriţe suspecte de spionaj, dispunând de echipamente de supravegere. Tot în Iran, în 2008 s-a pretins, şi nu o singură dată, că s-ar fi descoperit porumbei spioni lângă o centrală nuceară, cunoscându-se rolul pe care de-a lungul timpului aceste păsări l-au avut în transmiterea de mesaje pe timp de război.

Animale și păsări folosite în RĂZBOI: știați că un VULTUR a fost arestat pe motiv de spionaj

Marina americană a antrenat delfini şi lei de mare pentru un program care-şi propunea să folosească abilităţile deosebite ale acestora de a auzi şi a vedea în adâncimea mării, pentru a descoperi mine şi a transporta camere de luat vederi.

India a acuzat Pakistanul că foloseşte şoimi pentru acţiuni de spionaj, după descoperirea că aceştia transportau echipamente de supraveghere şi cercetare de la înălţime, acuzaţie dezminţită prin faptul că ar fi folosiţi la vânătoare.

Oamenii de ştiinţă ar experimenta şi insectele pentru supraveghere, prin fixarea de baterii, electrozi şi camere de luat vederi în corpurile acestora. O agenţie de cercetare a armatei americane ar lucra la inserţiade „creiere” în fluturi şi cărăbuşi în stadiiul iniţial de dezvoltare al acestora, sperându-se ca ei să încorporeze implanturile în stadiile lor ulterioare de dezvoltare.

Animale și păsări folosite în război: știați că un vultur a fost arestat pe motiv de spionaj? 1

Tot armata americană avea un plan de utilzare a puilor de găină pentru detectarea de gaze toxice.

În timpul celui de-al doilea război mondial, armata americană a încercat să folosească liliecii în lupte, ataşându-le bombe, un experiment nereuşit.

”Trebuie menționat că se aduc multe acuzaţii împotriva încercărilor de folosire a animalelor în scopuri marțiale, de la înarmarea maimuţelor cu arme de foc, până la dresarea rechinilor să atace oameni. Vom vedea ce ne rezervă viitorul”, a mai spus generalul Emil Străinu.

 Animale și păsări folosite în război: știați că un vultur a fost arestat pe motiv de spionaj? 2

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.