VIDEO. Armata Română cumpără încă trei unităţi de rachete Patriot
Politic Economic Social Ultima Ora

VIDEO. Armata Română cumpără încă trei unităţi de rachete Patriot

Guvernul României a semnat un acord cu Armata Statelor Unite şi a transferat fondurile Guvernului Statelor Unite pentru pentru achiziţionarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot produse de Raytheon, din cele şapte care vor intra în dotarea Armatei României. „Ca şi în cazul primului sistem, unităţile adiţionale au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care asigură transparenţă şi corectitudine pe parcursul întregii proceduri”, se arată în comunicatl companiei Raytheon.

 

Cel mai capabil şi modern sistem de apărare tactică împotriva rachetelor balistice

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, aeronavelor de luptă şi a dronelor.  “România cumpără cel mai avansat, capabil şi modern sistem de apărare tactică împotriva rachetelor balistice”, a spus Mike Ellison, Country Manager Raytheon România. “Patriot a fost testat de mii de ori în vremuri de pace sau de conflict. Pe scurt, Patriot salvează vieţi”, a adăugat acesta. Cincisprezece ţări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-şi proteja cetăţenii şi forţele armate, printre care se numără Statele Unite, ca şi alte şase ţări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia şi Suedia.   Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat şi este adus la zi în permanenţă, chiar dacă îşi păstrează acelaşi nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO.   “Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleaşi componente software şi hardware ca şi cele din dotarea armatei americane”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România. “Acest lucru va creşte abilitatea României de a se antrena alături de armata americană şi alţi aliaţi NATO”, a adăugat aceasta.

Achiziţia sistemelor Patriot este un element esenţial al angajamentului României faţă de NATO de a cheltui cel puţin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forţelor Aeriene Române de a achiziţiona patru unităţi, susţine compania americană  De asemenea, este în linie cu programul forţelor armate de achiziţionare a şapte sisteme Patriot necesare pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.   „Acordul este un act adiţional la Scrisoarea de Ofertă şi Acceptare semnată de România în noiembrie 2017. Semnarea acestui act adiţional permite începerea negocierilor contractuale între guvernul Statelor Unite şi Raytheon pentru fabricarea sistemelor destinate României” mai arată compania.

Folosit cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă

Conform lui Mike Ellison cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă. Pentru îmbunătăţirea sistemului, Raytheon International a efectuat peste 3.000 de teste la sol mai mult de 1.500 de teste de zbor.

Reprezentantul Raytheon susţine că sistemul este eficient împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, în lupta cu dronele sau avioanele inamicului oferind comandanţilor posibilitatea să aleagă din trei tipuri de muniţie, în funcţie de ţintă.   Iar România va cumpăra şapte unităţi modernizate Patriot constând în şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. România va mai achiziţiona în acest pachet echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, dar şi servicii de instruirea personalului, de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Valoarea totală a programului se ridică la 4,64 miliarde de dolari.

Aerostar va produce componente pentru Patriot. Urmează Romaero

Mike Ellison susţine că Raytheon este direct interesat să colaboreze cu firme româneşti din industria de profil pentru furnizarea de componente pentru Patriot. Cu societatea Aerostar SA din Bacău sau făcut deja paşi mari în acest sens. Compania românească este pe punctul de a ajunge furnizor de piese pentru radarul sistemului de rachete Patriot. Partea americană a cerut mai multe informaţii despre piese prelucrate şi piese mecanice pentru radarul Patriot care ar pot fi fabricate la Bacău. Asta după ce. în octombrie 2017, Raytheon a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Aerostar S.A.   Mai mult, Mike Ellison sustine că  Raytheon se află în momentul de faţă în proces de negociere pentru semnarea de noi Memorandumuri de Înţelegere cu mai multe companii româneşti. Romaero este compania românească cu cele mai mari şanse de a semna un astfel de Memorandum, putând deveni un al doilea producător autohton care livrează piese componente pentru sistemele Patriot.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.