Victor Negrescu, despre viitorul buget european: Există riscuri majore pentru România 1
Breaking News Economic Politic Social Ultima Ora

Victor Negrescu, despre viitorul buget european: Există riscuri majore pentru România

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu consideră că viitorul buget al Uniunii Europene pune într-o poziție dificilă statele membre mai puțin dezvoltate din Europa, inclusiv România, în condițiile în care se prefigurează tăieri de fonduri de la Politica de Coeziune, programul Erasmus, cel de dezvoltare rurală sau de la cercetare și inovare față de propunerile discutate inițial.

Victor Negrescu, membru al Comisiei Bugete din Parlamentul European, atrage atenția că România trebuie să apere interesele cetățenilor săi și să aibă o voce puternică și coerentă în cadrul negocierilor.

„Așa cum se prefigurează în acest moment în propunerea care va fi discutată în Consiliul European, viitorul buget multianual al Uniunii Europene vine cu multe riscuri și provocări pentru statele mai puțin dezvoltate, inclusiv România. În propunerea președintelui Consiliului European sunt prevăzute tăieri de la Politica de Coeziune ce pot afecta țara noastră. De asemenea, se taie bani de la Politica Agricolă Comună, în mod special de la dezvoltarea rurală, dar și de la programul-cadru pentru cercetare și inovare sau de la programul Erasmus, de care beneficiază foarte mulţi români. Domenii importante pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său, cum sunt energia, inovarea sau zona digitală vor beneficia de mai puțini bani, ceea ce, evident, afectează interesele României. Vorbim inclusiv de o reducere semnificativă la programul Europa Digitală, în propunerea ce urmează a fi discutată, față de propunerile Comisiei sau ale Parlamentului European. Propunerile de buget ale președintelui Consiliului European, Charles Michel, și cea a președinției finlandeze a Consiliului UE, sunt în dezavantajul României și în general al țărilor membre cu carențe de dezvoltare din Europa, care au mare nevoie de investiții susținute cu ajutorul fondurilor, pentru a reduce decalajele existente. Este foarte greu de reclădit încrederea în viitorul european în condițiile în care unele state nu sunt dispuse să contribuie suficient la realizarea obiectivelor comune și nu există disponibilitate pentru identificarea de resurse proprii pentru UE. Iată de ce poziția României în aceste negocieri pentru viitorul buget al UE este extrem de importantă. Acesta este unul dintre momentele în care România trebuie să demonstreze, prin intermediul reprezentantului său în Consiliul European, prin intermediul europarlamentarilor, dar și al membrilor Guvernului de la București, că are o voce puternică, unită și coerentă în Uniunea Europeană. La mijloc este nu doar interesul românilor de a avea acces la dezvoltare și bunăstare, adică la autostrăzi, spitale moderne, locuri de muncă bine plătite, învățământ de calitate sau un aer mai puțin poluat. În joc este însăși capacitatea Uniunii Europene de a fi mai aproape de cetățeni, de a oferi bunăstare, de a fi mai puternică și mai coezivă.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.