Bombă. Deutsche Welle dezvăluie planul special pentru Kovesi. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Politic Justiție

Sunt disperați să o compormită pe Kovesi. Pentru a nu deveni procuror-șef european, i-au deschis un nou dosar penal

Antena 3 anunță că împotriva Laurei Codruța Kovesi a fost declanșată o nouă anchetă. De dată această ar fi vorba despre o presupusă distrugere a unor dosare ale fostei Securități. Anchetă este declanșată de procurorul general Bogdan Licu, în urmă unei plângeri depuse de Marius Oprea.

„În urmă acestei întrevederi dintre Marius Oprea și Bogdan Licu și probele pe care i le a pus la dispoziție, din informațiile pe care le am, se pare că s-a declanșat o anchetă pentru a se vedea ce s-a întâmplat cu acele documente. Înțeleg că ar fi vorba despre niște documente care vizează foști securiști, modul în care acționau, dar și foști magistrați de care ar fi avut grijă doamna Kovesi, despre care eu din nou am făcut o solicitare la Parchetul General, să întreb ce face acolo, în zilele de muncă. Mi s-a spus că este secret și că nu mi se poate spune ce face”, a anunțat Ana Maria Bujor, reporter la Antena 3.

Istoricul Marius Oprea i-a transmis o scrisoare deschisă procurorului general Bogdan Licu, prin care îi atrage atenția că mai multe dintre documentele din arhivele fostei Securități, aflate la Ministerul Public, ar fi fost distruse. Totul s-ar fi întâmplat cu aprobarea Laurei Codruța Kovesi, pe când această era procuror general.

„Parte sau toate aceste documente au fost distruse, în cursul unor operațiuni dispuse de generalul Ion Vasilache și aprobate de fostul procuror general Laura Codruța Kovesi, după numirea generalului Vasilache în fruntea de șef al Direcției Parchetelor militare, în anul 2008. Motivul ivocat a fost depășirea termenului legal de păstrare a documentelor”, se arată în scrisoarea transmisă procurorului general.

Pe parcursul operațiunilor de distrugere a documentelor, mai spune istoricul Marius Oprea, o parte dintre acestea au fost sustrase de muncitori ai Fabricii de celuloză și Hârtie Zărnești sau Scaeni, locațîi unde s-au desfășurat operațiunile de distrugere.

„Va reamintesc că practică distrugerii dosarelor fostei Securități ‘cu forme legale’ nu este una nouă, ea fiind cunoscută încă din 1991, odată cu izbucnirea ‘scandalului Berevoiesti’, când s-a putut face dovadă unor distrugeri sistematice de documente de către Serviciul Român de Informațîi. În legătură cu acele fapte, s-a făcut o anchetă penală, ale cărei concluzii nu au fost făcute publice nici până astăzi”, se arată în documentul transmis de Marius Oprea.

Acesta îi cere procurorului general interimar al Românei să investigheze și dacă SRI a predat toate dosarele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități.

„Nu mă poate lasă rece distrugerea documentelor de o asemenea valoare istorică. Am asistat la salvarea unor dosare, care au putut fi achiziționate de pe piață liberă, de exemplu un prieten le-a luat de la un anticariat din București.

Nu prea ne putem proteja, pentru că în legea pentru studierea arhivelor fostei securități nu se prevede nicio pedeapsa, pur și simplu, dacă ai fost agent, poți să declari că ai fost și gata, se încheie analiză în CNSAS și trimiterea dosarului tău în judecată.

S-a urmărit că noi, românii, să nu știm mare lucru despre comuniști, cei care au preluat puterea în 1989 provin din fostele structuri. Am fi văzut că după 22 decembrie, dacă știam care sunt cei care au colaborat, am fi văzut că nu s-a întâmplat decât o rotație a cadrelor.

Am foarte mare incerdere în domnul Licu, i-am adresat această scrisoare, nu am putut insistă atunci cu amănunte, acum i-am furnizat toate datele”, a declarat Oprea la Realitatea TV.

Liderul Grupului Renew Europe din PE, Dacian Cioloș, a anunțat, vineri, că a convenit cu președintele Franței, Emmanuel Macron, să realizeze împreună „nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European”.

„Azi am discutat cu președintele Emmanuel Macron despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-șef european. Am convenit să lucrăm împreună pentru a realiza cât mai repede nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European”, a scris Cioloș pe Facebook.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.