Atac incendiar la Sorina Pintea. ”Medicul Ștefan Quai, o nouă victimă a unui sistem de sănătate bolnav”
Sorina Pintea, mesaj pentru viitorul ministru al sănătății. Ce sfaturi dă
Politic

Solicitare de ultim moment pentru Sorina Pintea. ”Să împiedice decimarea Maternității din Bacău”

Îi solicităm public ministrului Sorina Pintea să împiedice decimarea Maternității din Bacău

”În calitate de parlamentari PNL de Bacău, i-am adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, prin care îi solicităm să intervină de urgență și să ia măsuri astfel încât să asigure buna funcționare a Maternității din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Bacău.  Considerăm că reducerile de personal nu pot fi justificate prin simple calcule contabilicești ale unor funcționari.

Am aflat cu deosebită îngrijorare despre intenția de a desființa circa 50 de paturi, dar și despre aceea de a desființa 11 posturi de medici specialiști, 39 de posturi de asistente medicale, 17 infirmiere, 16 îngrijitoare și un statistician. Personalul medical ar urma să fie redistribuit în alte secții ale SJU, deși este greu de imaginat ce activitate ar presta un medic cu specialitatea obstretică-ginecologie într-o altă secție a aceleiași structuri medicale.

Ne aflăm în fața unei decizii iresponsabile, care în niciun caz nu va avea drept efect eficientizarea activității ci, dimpotrivă, va duce la scăderea calității actului medical, la nemulțumiri în cadrul corpului medical, a pacientelor și a familiilor acestora!

Nu știm la acest moment dacă în spatele hotărârii de a reduce paturile de la 143 la 93 se află un studiu de impact sau un studiu privind prognoza evoluției demografice din județul Bacău. Ceea ce cu siguranță știm este că Maternitatea din Bacău are o largă adresabilitate, că aici vin să nască femei din tot județul, indiferent de condiția lor socială. De asemenea, trebuie știut că Maternitatea Bacău a făcut obiectul unei modernizări care a presupus o investiție de peste 6,7 milioane de euro, finanțare asigurată prin fonduri europene și de la Banca Mondială, dar și din fonduri guvernamentale și locale. Așadar, în condițiile în care vorbim despre una dintre cele mai moderne maternități din țară, cu cinci săli de operație, este greu de înțeles decizia de a restructura activitatea!

Vorbim tot mai mult despre o criză a cadrelor medicale care pleacă din România, atât din motive financiare, cât și pentru că nu-și pot desfășura activitatea în condiții decente. La aceste motive se adaugă, iată, și unul legat de lipsa de predictibilitate și de siguranță a locului de muncă. La maternitatea din Bacău, din 19 medici, ar urma să rămână 8, numărul asistentelor ar scădea de la 68 la 29, iar din cele 29 de infirmiere ar mai rămâne doar 12. Cum se vor descurca, oare, cei 8 medici să asigure asistența medicală necesară, care va fi gradul lor de încărcare, cam câte gărzi vor face lunar și, prin urmare, cum va rămâne cu ideea calității în medicină?

Din păcate, bugetul anului 2019, gândit într-un mod discutabil de coaliția PSD-ALDE, va mai crea și alte situații similare celei de la Maternitatea Bacău. Nu putem, însă, să asistăm neputincioși la tăieri de paturi, la reduceri de personal, într-o Românie în care suntem la coada oricărui clasament EUROSTAT în ceea ce privește indicatorii din sănătate și calitatea serviciilor medicale.

Este responsabilitatea Ministerului Sănătății și a coaliției de guvernare să conceapă politici publice pentru creșterea natalității, pentru ca tinerii să aibă curajul de a-și întemeia o familie și de a se gândi să crească și să educe un copil. Lipsesc cu desăvârșire, însă, astfel de politici! Guvernul PSD-ALDE nu a făcut nimic concret pentru ca în România să crească rata natalității, fapt demonstrat chiar de modul în care a fost conceput bugetul pentru anul 2019: PSD nu vrea mărirea alocațiilor de stat pentru copii, nu vrea să finanțeze corespunzător rețeaua medicilor de familie, unde este asigurată asistența primară, nu vrea un sistem predictibil pentru tinerii aflați la început de drum și care ar vrea să-și cumpere un apartament.

Îi solicităm, pe această cale, doamnei Sorina Pintea să ia măsuri urgent astfel încât să asigure buna funcționare a Maternității din Bacău, având conștiința faptului că dincolo de bani, se află oameni și nevoi!” au declarat într-un comunicat remis newsteam.ro Deputații PNL Tudorița Lungu și Ionel Palăr.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.