Societatea civilă vrea să schimbe legea electorală. Primul pas – ELIMINAREA pragului pentru locale și europarlamentare! 1
Politic Europarlamentare 2019 Ultima Ora

Societatea civilă vrea să schimbe legea electorală. Primul pas – ELIMINAREA pragului pentru locale și europarlamentare!

Un număr de 24 de organizații civice, împreuna cu Mișcarea România Împreună, USR și Partidul Oamenilor Liberi lansează astăzi inițiativa cetățenească de modificare a legii electorale.

Două modificări majore cer inițiatorii: eliminarea pragului de 5 la sută pentru alegerile locale și cele europarlamentare și revenirea la alegerile în două tururi. Cel mai important mesaj este însă legat de primenirea clase politice.

„Din păcate, de aici lipsește PNL. Așteptăm în continuare PNL să ni se alăture”, a spus Mihai Polițeanu (Inițiativa România), care a precizat că a fost transmisă o invitație liberalilor, dar nu s-a primit niciun răspuns.

„E nevoie de mai multe partide. Nu se va schimba nimic peste noapte, e nevoie de participare la vot, e nevoie ca partidele să își remodeleze oferta de oameni pe care o împing spre funcțiile publice”, a spus el.

Unul dintre mesaje a venit din Diaspora: Vrem o țară la a cărei evoluție să participăm. Am plecat de nevoie, de unde s-au închis mii de fabrici și nu s-a pus nimic în loc. Vrem să ne implicăm și să putem vota.

Valentin Toader, Brașovul Civic: Este un pas către normalitate, pentru o reprezentare mai bună a cetățenilor. Primarii au fost aleși până acum cu 15 la sută din numărul alegătorilor, ce facem cu ceilalți? La parlamentare pragul e ridicat și permite ca partidele consacrtae să propulseze pe liste oameni ce reprezeintă grupuri de interese. E nevoie de o generație nouă de politicieni, care cunosc comunitățile din care vin.

Laurențiu Ștefănescu, Inițiativa Timișoara: E un bun pretext de a demonstra celorlalți că putem lucra împreună. Acum 22 de ani societatea civilă a pus umărul lângă clasa politică pentru a stăvili o urgie nedemocratică. E nevoie d eoameni noi capabili să lupte împotriva unui regim corupt. Reprezint grupurile civice din vestul țării și vă transmit hotărârea de a fi alături de ceilalți și să răzbim în această confruntare împotriva unei găști de tâlhari care din nefericire a ajuns la conducerea României. Vestitul punct 8 din Proclamația de la Timișoara e reformulat azi. În loc de comuniști, sunt corupți. Poate azi se pune temelia unei viitoare platforme politice, civice, care să dea șansa României să continue drumul ei european.

La conferința de presă de lansare a inițiativei a participat și liderul Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.