Siegfried Mureșan: Vom solicita retehnologizarea din fonduri europene a termocentralelor pe cărbune în termocentrale pe gaz 1
Breaking News Economic Politic Social Ultima Ora

Siegfried Mureșan: Vom solicita retehnologizarea din fonduri europene a termocentralelor pe cărbune în termocentrale pe gaz

Dacă decizia la nivelul Uniunii Europene va fi renunțarea la energia carboniferă, vom solicita retehnologizarea din fonduri europene a termocentralelor pe cărbune în termocentrale pe gaz, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), raportor al Parlamentului European pe finanțarea Pactului Ecologic European.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă organizată astăzi la Biroul de Informare al Parlamentului European despre finanțarea măsurilor propuse în viitorul Pact Ecologic.

„Obiectivul Pactului Ecologic European este ca Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Uniunea Europeană propune un plan de investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii ani. În planul propus, se prevede alocarea a 25% din viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 către măsuri care să atingă obiectivele de mediu.

În plus, se va institui un Mecanism al Tranziției Juste pentru a ajuta regiunile și țările în care procesul de tranziție către o economie verde solicită un efort mai mare, mecanism care ar urma să genereze investiții de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani. Din acești bani, 7,5 miliarde de euro vor fi fonduri europene nerambursabile alocate pentru a ajuta tranziția regiunilor celor mai afectate cum sunt la noi regiunile carbonifere Valea Jiului și Oltenia.

Eu voi cere ca aceste 7,5 miliarde de euro să meargă către investiții durabile, în industrie sustenabilă, în inovare, în sprijinirea IMM-urilor și a tinerilor antreprenori. Nu vreau să folosim acești bani în focuri de paie precum măsuri de reconversie profesională care nu au avut efectul scontat. Degeaba faci reconversia din miner în brutar dacă nu există locuri de muncă. De asemenea, planul de investiți al Pactului Ecologic European va mai cuprinde împrumuturi ale Băncii Europene de Investiții garantate de bugetul UE, dar și din cofinanțarea națională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, la conferința de presă de la Biroul de informare al Parlamentului European.

„Atât energia nucleară, cât și energia pe gaz sunt soluții pentru ca România să treacă mai ușor de la producția energetică actuală la producția energetică fără emisii. De aceea, dacă, în contextul Pactului Ecologic European, se va decide renunțarea la producția de energie pe cărbune, noi vom solicita ca, în perioada de tranziție spre o economie verde, să putem retehnologiza termocentralele pe cărbune din România în termocentrale pe gaz prin investiții din fonduri europene.

De asemenea, noi, europarlamentarii Partidului Național Liberal, am reușit introducerea unui amendament în Parlamentul European în sensul recunoașterii rolului energiei nucleare, care nu emite dioxid de carbon, în tranziția la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Vrem să ne asigurăm că producția de energie nucleară nu va fi pusă sub semnul întrebării în perioada de tranziție”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.