Pensie doar după 65 de ani
Pensie doar după 65 de ani
Politic

România nu-și permite, din punct de vedere social, să aibă pensionari de lux și pensionari la limita subzistenței

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, atrage atenția asupra obligației ca reformele viitoare să aibă în vedere echilibrarea sistemului de pensii, astfel încȃt sumele plătite celor care s-au retras din activitate să fie unele corecte și echitabile. Deputatul ALDE susține că reparațiile pentru pensionari trebuie să continue și, în afară de raportarea lor la studiile, meritele, anii de muncă, statutul și legile în baza cărora se calculează aceste drepturi, obiectivul trebuie să fie acela de a asigura tuturor foștilor angajați condiții de trai din ce în ce mai bune.

În cadrul unei declarații în Parlament, Daniel Olteanu a subliniat că, pentru a asigura suficiente resurse la bugetul asigurărilor sociale de stat, de pe agenda Guvernului nu trebuie să lipsească măsuri imediate de stimulare a investițiilor majore în toate regiunile țării, inclusiv în județe sărace precum Vaslui. Numai în acest mod, consideră deputatul ALDE, se pot crea premise reale de dezvoltare, iar salariile cât mai mari pot susține un anumit nivel de bunăstare și pentru pensionari. Referindu-se la situația din prezent, Olteanu atrage atenția asupra diferențelor între pensiile de 1.000 lei și cele de 5-7-10.000 euro și avertizează că România nu-și poate permite, din punct de vedere social, să fie o țară a extremelor, cu pensionari de lux și pensionari la limita subzistenței.

«Salariații de astăzi și generațiile care urmează să-și înceapă activitatea atât în sectorul privat, cât și în cel public, trebuie să facă față unei duble responsabiliăți și provocări. Prima este aceea de a-și întreține familiile și de a ajunge în număr tot mai mare în categoria celor care pot afirma că duc un trai cel puțin decent. A doua este de a asigura suficiente resurse bugetului asigurărilor sociale de stat, în așa fel încât acest buget să fie îndestulător, pentru ca tot mai mulți dintre părinți și bunici să simtă că recunoștința față de munca prestată în zeci de ani, dar și reparațiile pentru anii de restriște, sunt o realitate. O realitate tradusă printr-o pensie corectă.

Din acest motiv, cred că trebuie să urmărim cu perseverență două obiective. Primul îl reprezintă stimularea investițiilor majore în toate regiunile, și asta imediat, nu peste un an sau doi, pentru a asigura resurse de dezvoltare și salarii bine plătite și în Vaslui, Botoșani sau Ialomița, nu doar în București, Timișoara și Cluj.

Al doilea obiectiv꞉ prin plata pensiilor trebuie nu doar să asigurăm un trai decent sau bunăstare părinților și bunicilor, ci să facem dreptate. Din acest punct de vedere, cu toate criticile pe care le-aș provoca la adresa mea, consider că, în acest moment, mai avem de lucru până la a face dreptate. Este mult, mult prea mare diferența între pensii de 1.000 lei și pensii de 5-7-10.000 euro, indiferent de studiile, meritele, statutul și legile în baza cărora s-au calculat aceste sume.», a declarat Daniel Olteanu. Deputatul ALDE a menționat că Guvernul trebuie să își asume că va continua reparațiile față de pensionari pȃnă la momentul în care sistemul de pensii va ajunge în echilibru.

«Ceea ce ar trebui să avem în vedere, în reforme viitoare, este și coșul minim lunar de consum stabilit de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, respectiv 797 lei pentru un adult în mediul urban și 644 lei pentru un adult în mediul rural, și să ne punem întrebarea dacă aceste valori sunt corecte. Se poate trăi cu 800 lei pe lună? E corect ca unii români, care au muncit, să primească la pensie un pic mai mult decât aceste sume, iar alții de peste 30 de ori mai mult? Sigur, e corect din punct de vedere legal, dar nu ne putem prezenta în fața vârstnicilor fără a ne asuma că reparațiile vor continua și că e obligatoriu ca sistemul să ajungă în echilibru.

România nu-și poate permite, din punct de vedere social, să aibă pensionari de lux și pensionari la limita subzistenței, și cred că, între aceste două extreme, trebuie să decidem că, pentru toți pensionarii, trebuie să existe o singură încadrare: între trai decent și bunăstare. Nici sărăcie, nici lux.», a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.