Iuliu Winkler
Iuliu Winkler
Politic Ultima Ora

PSD, făcut praf de la Bruxelles: Politic, România nu poate valorifica cele 6 luni de Președinție rotativă a Consiliului UE

 România nu este pregătită și nu are abilitatea de a valorifica politic Președinția rotativă a Consiliului UE, deoarece nu are un proiect de țară și priorități proprii care să fie puse pe agenda UE în următoarele șase luni, declară eurodeputatul Winkler Iuliu.

Winkler Iuliu a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită și va avea o Președinție eficientă a Consiliului UE.

”Orice Președinție rotativă a unei țări este compusă din două părți, una tehnică și una politică, de valorificare politică a celor 6 luni. Din punct de vedere tehnic, România este perfect pregătită și va avea avea o Președinție eficientă. Am mare încredere în experții și diplomații noștri. Dar este și aspectul politic, în condițiile în care fiecare țară care deține Președinția UE își propune niște obiective politice, or România nu are așa ceva, nu are un proiect de țară. Avem doar priorități europene, dar niciuna proprie, a României, și cred că nu suntem pregătiți din punct de vedere politic să valorificăm cele şase luni în care deţinem Preşedinţia Consiliului UE. Nu văd să existe această prioritate și această abilitate a României pentru a valorifica politic perioada care urmează la conducerea UE. Lipsa unui proiect de țară este gravă, singurul astfel de proiect după 1989 fiind legat de integrarea în UE”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, un proiect de țară nu se adoptă prin vot, ci se propune întregii societății românești, fiind nevoie de un dialog instituționalizat care, însă, a dispărut în ultima perioadă.

”Aderarea la Schengen sau aderarea la euro sunt obiective de etapă și nu pot reprezenta proiecte de țară. Am apreciat inițiativa președintelui Iohannis de acum doi ani și jumătate de a începe discuțiile pe marginea proiectului de țară, însă partidele politice au refuzat să încerce măcar să ajungă la un acord. Acesta este motivul eșecului, lipsa dorinței de a găsi niște puncte de consens”, a mai spus Winkler Iuliu.

Europarlamentarul UDMR a precizat că obiectivul Bulgariei, în perioada cât a deținut Președinția rotativă, a fost de lărgire a UE prin integrarea statelor din Balcanii de Vest, iar cel al Austriei a fost problema migrației, care ocupă primul loc în preocupările cetățenilor europeni.

”Am putea, de exemplu, să avem priorități în domeniul politicii energetice, și/ sau Marea Neagră și Parteneriatul Estic, care se referă la relațiile cu Ucraina și Republica Moldova. Sunt subiecte care sunt pe masă, nu trebuie să inventăm ceva, și se alege ceva despre care credem că se poate obține un avans, un progres, în cele șase luni, legat de numele tău ca țară în domeniul X. Or eu acel X nu îl văd…”, a explicat europarlametarul UDMR.

Winkler Iuliu a precizat că pe agenda Președinției rotative sunt dosare grele și multe, pentru că perioada de 6 luni în care România va conduce UE are un specific, și anume faptul că activitatea legislativă va înceta în prima parte a lunii aprilie, deoarece PE intră în campanie electorală pentru alegerile din 26 mai, astfel că mai rămân doar 3 luni pentru rezolvarea a peste 200 de dosare foarte grele și complexe, cum este cel al Brexit-ului, bugetul UE după 2021, migrației și azilului.

”Totuși, o șansă mai este la summit-ul din 9 mai de la Sibiu, care ar putea fi primul al UE cu 27 de state, dacă se finalizează Brexit-ul. Șansa depinde dacă ar exista o minimă înțelegere între partidele politice din România pentru a propune ceva, pentru a susține în comun ceva, care să provină din proiectul nostru de țară”, a conchis Winkler, care este și președintele UDMR Hunedoara.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.