Propunere bombă din USR. Banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la pensii 1
Propunere bombă din USR. Banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la pensii
Ultima Ora Politic

Propunere bombă din USR. Banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la pensii

Claudiu Năsui a afirmat că banii proveniți în urma exploatării gazelor din Marea Neagră ar trebui să meargă la Pilonul II de pensii. Deputatul USR a precizat că, în cazul în care banii ar ajunge la bugetul de stat, atunci oamenii politici i-ar folosi în interes propriu.

”Vom exploata gazele din Marea Neagră, dar ce vom face cu banii? Așa cum se prefigurează lucrurile, banii vor merg la bugetul de stat. Adică vor merge predominant pe salarii și pensii, inclusiv pensii speciale. Ce-i drept vor merge și spre investiții, dar știți cât? Conform ultimelor date bugetare, doar 7.3%. Restul vor plăti toate sinecurile, toate pilele și mai ales toate ciupelile și pensiile speciale (9 miliarde de lei doar anul trecut). Mai mult, chiar și din acel procent de investiții, o bună parte sunt de fapt acel faimos program PNDL din care politrucii au furat ca din codru. Oare nu o mai exista altă soluție pentru ca fondurile să ajungă să beneficieze fiecărui român? USR pune în dezbatere ideea ca fiecare să primim o cotă parte din veniturile rezultate din exploatarea gazelor prin conturile noastre de pilon 2”, a scris, Claudiu Năsui, joi, pe Facebook.

Deputatul USR mai spune că, deși socialiștii susțin că Pilonul II de pensii nu este bun și au vrut să îl desființeze, sistemul funcționează și dă roade de peste un deceniu.

„Idee revoluționară în România, dar în Norvegia există un fond suveran care exact asta face. La noi, însă, dacă s-ar face un astfel de fond, am avea imediat aceleași mafii care ar roi în jurul lui exact cu s-a întâmplat cu PNDL sau cu alte fonduri sau bănci devalizate ale statului român (unii își mai amintesc de devalizarea Bancorex). Dar în România avem deja un sistem de fonduri care funcționează: pilonul 2 de pensii. De ce nu ar fi pensia noastră alimentată și din gazele din Marea Neagră? Banii din pilonul 2 sunt ai noștri, doar că îi accesăm la pensie. Până atunci sunt investiți. Și nu sunt investiți doar 7.3% precum sunt în bugetul statului, ci 100%. Chiar dacă socialiștii ne vor spune că nu e bun pilonul 2 și unii au vrut chiar să-l desființeze, sistemul funcționează și dă roade, de mai bine de 10 ani. Ce vor cei care atacă acest sistem de fapt? Vor să ajungem să fim toți dependenți de ei. Pilonul 2 înseamnă o pensie independentă de pixul politic”, a completat Năsui.

Acesta a mai explicat cum ar funcționa sistemul de investiție al banilor proveniți din exploatarea gazelor.

”Cum ar funcționa sistemul? Fiecare român ar primi o parte egală din veniturile din acele resurse în contul lor de pilon 2. Cei care nu au cont, ar avea unul special pentru banii aceștia. De acolo, totul ar funcționa absolut identic cu pilonul 2 de azi. În propunerea noastră, pentru fondurile acestea administratorii de fonduri de pensii ar primi și mandatul de a investi minim 50% în diverse sectoare care să ajute economia României. De exemplu, în sectorul energetic pentru a ajuta la ceea ce se numește «tranziția energetic», adică trecerea la surse de energie nepoluante și/sau regenerabile. Sau pentru industria care ar putea prelucra gazul la noi în țară. Nu e păcat să avem gaz pe care să-l exportăm după care să importăm produse finite?”, a spus deputatul USR.

El a adăugat că aceste investiții ar ajuta la dezvoltarea economiei și asigurarea unei pensii la bătrânețe.

”Putem face multe investiții bune în țara noastră. Investiții care să ne dezvolte economia și, totodată, să ne asigure o pensie decentă la bătrânețe. Sistemul pilonului 2 de pensii ne permite să facem exact asta: să ducem banii din gazele din Marea Neagră în investiții, fără politizare și cu beneficii directe pentru toți românii. Evident toate acestea sunt propuneri în eventualitatea în care producția de gaze ar avea loc. Deocamdată companiile care ar putea exploata aceste gaze nu au luat încă decizia de a o face din cauza haosului legislativ de la noi. Haos care nu a avantajat decât Gazprom și lobby-ul rusesc, care nu își doresc sub nicio formă ca gazele noastre să fie exploatate”, a conchis Năsui.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.