Prima manifestaţie anticomunistă în România: 8 noiembrie 1945
Politic Social Ultima Ora

Prima manifestaţie anticomunistă în România: 8 noiembrie 1945

Pe 8 noiembrie 1945 are loc, la Bucureşti, un miting de susţinere a Regelui şi d eblamare a ocupaţiei sovietice, miting suprimat de comunişti şi soldat cu 11 morţi. A fost prima mişcare anticommunist din istoria Romniei.

Prima manifestaţie anticomunistă în România: 8 noiembrie 1945

Revolta a avut un efect minuscul: la conferinţa miniştrilor de externe ai marilor puteri, de la Moscova, s-a stabilit, în decembrie 1945, deblocarea situaţiei de conflict dintre Regele Mihai şi dr. Petru Groza, prin cooptarea în guvern a încă doi membri, reprezentând partidele istorice, PNL şi PNŢ. Regele a acceptat oferta.
La 19 noiembrie 1946, într-un simulacru de “alegeri libere”.

Istoricii sunt de acord în general că Blocul Partidelor Democratice (BPN), condus de comuniştii lui Petru Groza, a condus o campanie electorală caracterizată prin folosirea tacticilor de intimidare şi a abuzurilor electorale împotriva partidelor istorice – PNL şi PNŢ.

BPD şi aliaţii lui nu au câştigat mai mult de 48% din totalul voturilor. Există estimări care apreciază că PNŢ ar fi câştigat în mod real suficiente voturi ca să formeze singur guvernul sau, în cel mai rău caz, în alianţă cu alte partide anticomuniste. Rezultatele oficiale consfinţeau însă victoria zdrobitoare a stângii – BPD cu 348 de mandate (379 împreună cu aliaţii), PNŢ,32 de mandate, iar PNL doar 3 mandate.

Altfel Blocul Partidelor Democrate, câştigau alegerile parlamentare cu 69,81%. Acestora li se adăuga Uniunea Populară Maghiară, cu ajutorul căreia “scorul electoral” al forţelor procomuniste urca la 78,46%.

Era o victorie bazată pe principiul lui Stalin: “Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”.
În aceste condiţii, abdicarea Regelui, la 30 decembrie 1947, a venit de la sine.

Vă prezentăm principalele evenimente istorice ale zilei de 8 noiembrie:

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.