Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
Politic Ultima Ora

Preşedintele Iohannis, la reuniunea Consiliului European. Se va discuta despre energie şi asigurarea securitãţii alimentare la nivel global

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, printre temele de discuţie fiind măsurile necesare în domeniul energiei, în urma pachetului de propuneri prezentat de Comisia Europeană şi reafirmarea susţinerii UE pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global.

Iohannis va discuta cu liderii europeni situaţia din domeniul energiei, „în vederea agreării unor măsuri suplimentare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării şi scăderea preţurilor la energie, pornind de la pachetul de propuneri prezentat marţi de Comisia Europeană”.

Discuţiile vor viza şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene şi de protejare a cetăţenilor şi întreprinderilor, mai precizează sursa citată.

Pe agenda reuniunii, se mai află evoluţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, având în vedere escaladările recente din partea Federaţiei Ruse, precum şi continuarea sprijinului european pentru Kiev, pe plan politic, financiar, umanitar şi militar.

Va fi reafirmată susţinerea Uniunii Europene pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global, se precizează în comunicat. Liderii europeni vor aborda modalităţile concrete de consolidare a rezilienţei infrastructurii critice, în contextul actelor recente de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream.

Potrivit agendei reuniunii, şefii de stat şi de guvern din statele membre UE vor avea o dezbatere strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu China, precum şi discuţii pregătitoare în perspectivele Summitului din decembrie între Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) şi a celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh, din luna noiembrie (COP27).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.