Victor Ponta, atac dur la Ludovic Orban: ”Un combinator politic, mincinos, prefăcut şi iresponsabil”
Zi de negocieri pentru Ludovic Orban. Cu ce partide se va întâlni astăzi
Politic Ultima Ora

Orban: Guvernul a jefuit administraţiile locale cu 7 miliarde de lei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declară că Guvernul ”a jefuit” administraţiile locale cu 7 miliarde de lei. ”Foarte multe primării riscă să îşi închidă porţile”, afirmă Orban.

„Guvernul a făcut jaf! După ce a jefuit companiile de stat, lăsându-le fără profit, fără cash, fără resurse, prin OUG 79 şi Legea bugetului de stat, a luat autorităţilor locale aproape 7 miliarde de lei. Au jefuit 7 miliarde de lei, iar, la rectificarea bugetară, au dat înapoi 1,1 miliarde. Au fost pierderi grave înregistrate de localităţi, care au dus la disfuncţionalităţi majore, administraţiile locale fiind lăsate fără bani pentru asigurarea serviciilor de bază către cetăţeni”, a declarat sâmbătă, la Iaşi, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, foarte multe primării riscă să îşi închidă porţile, pentru că nu mai au bani.

În plus, Orban a adăugat că administraţiile locale nu mai au autonomie în România.

„Centralismul din perioada comunistă era mai uman decât ce se întâmplă acum la noi. Dacă vrei să faci un podeţ, trebuie să ceri avize de la companiile de stat, avize care costă, iar autoritatea locală trebuie să plătescă. Un aviz de principiu, nu avizul final, pentru construirea unui podeţ ajunge la 2.800 de euro! Un primar liberal mi-a spus că, pentru a organiza o licitaţie publică pentru achiziţionarea de tramvaie, a fost nevoit să ceară avizul ANAF. Cei de la ANAF nu ar fi dat avizul, pentru că aveau nevoie de un alt aviz, iar funcţionarul respectiv nu ştia dacă tramvaiele intră la categoria circulaţie rutieră sau la circulaţie feroviară. E de noaptea minţii ce se întâmplă!”, a spus şeful PNL.

Guvernanţii nu fură doar resursele publice, ci şi idei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declară că ”guvernanţii nu fură doar resursele publice, ci şi idei”, referindu-se la proiectul prin care muncitorii străini care vin în România ar încasa salariul minim în loc de salariului mediu pe economie.

„L-am văzut pe Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.) cum a plagiat grosolan un proiect de lege al PNL. Astfel, guvernanţii nu fură doar resursele publice, ci şi idei”, a declarat, sâmbătă, Orban la Iaşi.

Potrivit liderului liberal, Călin Popescu Tăriceanu a prezentat un proiect privind facilitarea intrării pe piaţa muncii din România a cetăţenilor non-UE, în condiţiile în care PNL depusese de opt luni un proiect similar.

”Sunt 2,5 milioane de români în Basarabia, Ucraina, în Banatul sârbesc care ar putea munci în ţara noastră. Conform legislaţiei, există un plafon de 14.000 de persoane din astfel de state care au acces pe piaţa muncii de la noi. E un plafon absurd, la noi e nevoie de 500.000 – 600.000 de oameni”, a afirmat Orban.

Şi senatorul PNL Florin Cîţu l-a acuzat de plagiat pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţinând că, după respingerea de către Senat a proiectului privind eliminarea salariului mediu pe economie pentru muncitorii străini, liderul ALDE a venit cu aceeaşi propunere de iniţiativă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara, la finalul şedinţei de joi a Biroului Politic Central al ALDE, că partidul are în vedere depunerea unui proiect prin care muncitorii străini care vin în România să încaseze salariul minim, în loc de salariului mediu pe economie. „Azi venim cu o nouă propunere pentru muncitorii străini, ca ei să fie plătiţi cu salariul minim şi nu mediu aşa cum este acum. Să nu existe o obligaţie din partea angajatorilor să fie plătiţi cu salariul mediu brut, ci cu salariul minim”, afirma Călin Popescu Tăriceanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.