Ludovic Orban a luat decizia care va distruge definitiv PSD. Legea lui Dragnea-Dăncilă va fi abrogată
Ludovic Orban a luat decizia care va distruge definitiv PSD. Legea lui Dragnea-Dăncilă va fi abrogată
Economic Politic Social Ultima Ora

Guvernul Orban a distrus PSD. Legea lăcomiei a lui Dragnea și Vâlcov a fost radical modificată

Guvernul Orban și-a asumat, luni, răspunderea în Parlament pe modificarea prevederilor din controversata Ordonanță de Urgență 114, referitoare, printre altele, la domeniul energetic, financiar-bancar și la fondurile private de pensii.

„Când am primit votul de învestitură, ne-am angajat să corectăm OUG 114 care a generat efecte nocive în foarte multe domenii din economia românească, și de asemenea, în societate. Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor vizate de domeniul energetic, financiar-bancar, domeniul comunicațiilor, fondurilor private de pensii.

De asemenea, cuprinde o serie de măsuri exact cum cuprindea și OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat, la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului, privitor la 2020”, a declarat Ludovic Orban în ședința plenului reunit.

În ceea ce privește domeniul energiei, premierul a anunțat că Executivul își asumă să reglementeze situația consumatorilor vulnerabili. De asemenea, Orban a precizat că revenirea la o piață liberă în domeniul energiei și al gazului nu se va produce de la 1 ianuarie.

„Să vă spun pe scurt privitor la Energie: Se știe că după ce România a trecut la liberalizarea energiei electrice și gazului, OUG 114 a revenit la prețul reglementat pentru consumatorii vulnerabili, captivi, casnici, impunându-se producătorilor un preț de vânzare ca și producător, atât pentru energie electrică, cât și pentru gazul natural.

Revenirea la o piață liberă în domeniul energiei și al gazului, nu se va produce imediat, de la 1 ianuarie, ci cu o perioadă de tranziție, care să permită revenirea la fixarea prețurilor pe piață și să ne permită timpul, ca Guvern să aprobăm reglementarea referitoare la consumatorul vulnerabil. E o problemă care grevează de mult timp și pe care niciun Guvern nu a rezolvat-o.

De exemplu, de prețul la gaz și energie nu beneficiază doar categoriile vulnerabile, cei cu venituri mici, ci toți cetățenii. Ceea ce ne dorim este să direcționăm resursele către cetățenii români care au nevoie de sprijin din cauza veniturilor mici pe care le încasează. În perioada de tranziție până la revenirea fixării prețurilor, ne-am asumat răspunderea să venim cu legislația care să reglementeze situația consumatorului vulnerabil”, a mai precizat Ludovic Orban.

Premierul a vorbit și despre eliminarea taxei de 2% pentru companiile din Energie și despre abrogarea prevederile prin care administratorii fondurilor de pensii private sunt obligați să-și majoreze capitalul social.

„De asemenea, am desființat taxa de 2% care era pusă pentru companiile din Energie și care a generat efecte extrem de negative. Spre exemplu, Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei, deși știa că ne asumăm răspunderea pentru OUG 114, în calculul tarifelor de distribuție și transport, a inclus această taxă, consecințele fiind, evident, creșterea costului pentru transport și distribuție, și ca atare, creșterea prețului pentru consumatorul final.

În ceea ce privește pilonul II de pensii, abrogăm prevederile care obligau administratorii fondurilor să-și majoreze capitalul social, prevedere care ar fi făcut aproape imposibilă continuarea activității acestor companii care administrează fondurile de pensii, pentru că nu ar fi avut capacitatea să obțină resursele financiare să facă această majorare de capital și consecința ar fi fost retragerea de pe piață, iar fondurile de pensii ar fi rămas fără administrator. Adică, banii fiecăruia din cetățenii care fac parte din populația activă și care fac parte din pilonul II de pensii, ar fi rămas fără administratori, cu consecințe negative privind plasarea acestor bani în plasamente care să producă randamente și care să înmulțească banii din conturile lor”, a mai spus Ludovic Orban.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.