OFICIAL.Renate Weber, Avocatul Poporului, omul lui Tăriceanu dă lovitura Diasporei 1
Breaking News Politic Social Ultima Ora

OFICIAL.Renate Weber, Avocatul Poporului, omul lui Tăriceanu dă lovitura Diasporei

Avocatul Poporului, Renate Weber a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență 26/2020 privind alegerile anticipate, instituția arătând că aceasta încalcă o serie de prevederi constituționale și nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția în materie electorală.

Weber a făcut acest gest la cererea liderilor PSD-Marcel Ciolacu, Pro România-Victor Ponta și ALDE-Călin Popescu Tăriceanu.

Legea prevede ca românii din Diaspora să poată vota pe parcursul a 3 zile, dublarea numărului de parlamentari pentru românii din afara țării și dreptul de a vota la alegerile parlamentare în orice localitate din țară, pe listele suplimenatre.

„Este important de spus că, în domeniul electoral, competența Guvernului este aceea de organizare a alegerilor și de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, și nu de stabilire efectivă a sistemului electoral național care reprezintă un drept suveran al Parlamentului.

În plus, O.U.G. nr. 26/2020 este neconstituțională, întrucât prevederile sale operează modificări în privința drepturilor electorale, pentru care Constituția interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanței de urgență.

Este necesar, așadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare”, spune Weber.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.