Norica Nicolai a mințit jurnalistii germani că PSD-ALDE a modificat Legile Justiției ca să scape de Securitate
Norica Nicolai, despre moțiunea de cenzură. Cu ce condiții va semna
Politic Ultima Ora

Norica Nicolai față cu democrația: Libertatea de expresie nu este mai importantă decât o procedură birocratică

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat marți la RFI că decizia Înaltei Curți privind obligativitatea declarării adunărilor publice este corectă. Ea a mai spus că libertatea de exprimare nu este mai importantă decât respectarea legii, dar și că protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege.

Întrebată dacă oamenii mai pot ieși la proteste spontane dacă Guvernul ar adopta într-o noapte un document de tipul OUG 13, Norica Nicolai a răspuns: „Nu, nu mai poate ieşi nimeni. Eu cred că a specula pe ideea Ordonanţei 13 la nesfârşit nu face bine absolut nimănui (…). Cred că trebuie să intrăm toţi într-o logică a respectului faţă de lege şi pornind de la acest lucru, să ne comportăm ca atare, fie că suntem la Putere, fie că suntem în Opoziţie”.

De asemenea, chestionată în legătură cu protestele spontane eurodeputata ALDE a precizat: „Protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege”.

Nu în ultimul rând, întrebată dacă libertatea de expresie în secolul 21 nu este mai importantă decât o procedură birocratică, preşedinta Consiliului Naţional ALDE a replicat: „Nu. Libertatea de expresie în toate statele se realizează în raport de procedurile statale, care ţin de promovarea acestei libertăţi. Suntem liberi să spunem orice. Dacă dorim să manifestăm, trebuie să manifestăm într-un cadru organizat şi reglementat de către statul în care facem acest lucru”.

Ce înseamnă această ”reglementare”? Într-o țară, cum  ar fi România, guvernează un partid. La un moment dat, poporului nu îi mai place cum administrează treburile țării acel partid. Ce poate să facă poporul? Să protesteze pentru a atenționa administrația de stat că este pe un drum greșit. Dar, conform legii, trebuie să ceară mai întâi voie partidului de guvernământ să preotesteze… chiar împotriva lui. Așa cere cadrul legal!  Ce credeți că va răspunde PARTIDUL la cererea de protest?

În aceeași ordine de idei, din sintagma celebră ”Proprietatea este un moft!”, nu poate rezulta decât sintagma actuală: ”Libertatea e un moft!”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.