România educată a lui Iohannis este în colaps
România educată a lui Iohannis este în colaps
Politic Ultima Ora

Klaus Iohannis pune punct guvernării lui Ciolacu. Președintele spune când se va schimba conducerea de la Palatul Victoria. ”Rocada”, trebuia să aibă loc pe 26 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la SIbiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie.

Iohannis spune că nu crede că lideii PNL și PSD vor face ”Rocada”, până ce nu se va rezolva conflictul din educație.

Jurnalist: Care este mesajul dumneavoastră pentru părinți, pentru elevi, nu doar pentru profesori? Ați făcut astăzi și o glumă, când v-ați revăzut cu soția.

Şi vă întreb asta și ca Președinte, și ca fost profesor, mai ales că ați fost în colegiul unde ați predat.

Președintele României M-am mai exprimat în această chestiune, spre surprinderea unora, şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puțin greu de înțeles și de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câștigă foarte puțin și, în același timp, oferă comunității tot. Un dascăl oferă tot – şi persoana, și cunoștințele, şi dăruirea pentru educația tinerei generații.

Însă, în același timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi îndreptate sau corectate de azi pe mâine. De aceea, cred că este nevoie să vedem și ce se poate face repede și Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem și ce nu se poate face repede, dar există voința politică pentru a face aceste lucruri, și atunci negocierile trebuie să se ducă în așa fel încât să se ajungă la o concluzie comună și la o agendă, să știm exact când și ce este fezabil să se facă.

În mod natural, sindicatele întotdeauna cer foarte mult și, dacă se poate, cer foarte mulți bani. Cu toate că e simplu de înțeles, asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat. Nu vreau să spun că într-o jumătate de an sau într-un an.

Pe de altă parte, recunosc că am rămas puțin surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu au constatat sau subliniat că exact în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educației. M-aș fi așteptat, măcar marginal, să se menționeze și aceste lucruri. Este prima dată, de multă vreme încoace, că legile educație se aprobă așa cum trebuie, în Parlament, în procedură ordinară.

Sunt foarte multe noutăți în această legislație. Ea mai are de parcurs un pic până când poate să vină la promulgare, dar eu sunt foarte mulțumit că am ajuns în această etapă pe o procedură absolut normală.

Deci, Parlamentul a înțeles importanța acestor legi. Mi-aș fi dorit foarte mult ca și cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut pași și vom face și în continuare, iar dascălilor, părinților, elevilor le spun atât: aveți încredere, lucrurile se vor îmbunătăți – şi contextul general, și felul în care va funcționa sistemul educațional – şi sunt convins că și salarizarea personalului didactic va fi îmbunătățită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România.

Jurnalist: Până la finalul mandatului, credeți că vom avea o Românie educată?

Președintele României: Dacă mă uit în jur, pot să vă spun că avem o Românie educată, dar nu toți sunt încă gata educaţi și mai este un pic de lucru. Dar dacă vrem să avem generații tinere nu doar educate, ci și foarte performante, este clar că trebuie să îndreptăm sistemul educațional spre secolul XXI, spre viitor, şi să avem grijă să nu cunoască copiii doar trecutul și nevoile prezentului, ci și oportunitățile viitorului, să învețe cum să se descurce într-o lume a viitorului care este tot mai complicată. Este o lume care vine cu provocări imense şi eu îmi doresc tare mult ca românii să fie pregătiți și să facă față.

Jurnalist: Domnule Președinte, UDMR ar trebui să rămână în continuare în guvernare sau veți susține un guvern format din PNL și PSD?

Președintele României: Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuții, încă se poartă negocieri, Coaliția trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul guvern și cine trebuie să fie în coaliția de guvernare. Dar am încredere că lucrurile se vor rezolva.

Acum, sigur, fiind astăzi joi și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuși să începem procedura mâine sau peste câteva zile. Dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotația. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea Coaliţiei.

Jurnalist: Deci, demisia premierului s-ar putea amâna? Era anunţată pentru mâine.

Președintele României: În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura. Asta în condițiile în care, sigur, greva din învățământ se finalizează. Vom vedea.

Jurnalist: Nu s-a finalizat. Sindicatele tocmai au respins propunerile venite de la Guvern și anunță noi proteste.

Președintele României: Atunci este nevoie ca Guvernul, și Coaliția, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găsește o soluție.

Jurnalist: Acest guvern, deci Premierul Ciucă.

Președintele României: Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri, este totuși destul de complicat. Și una, și alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.