Administrația Prezidențială găzduiește Conferința internațională „Întărirea Flancului Estic al NATO”
Politic Ultima Ora

Iohannis despre Președinția Consiliului UE: Cine-mparte, parte-și face! Dar… ai nevoie de specialiști!

Șeful statului, Klaus Iohannis, a declarat că România poate negocia cu siguranță, în perioada în care va avea Președinția Consiliului UE, un buget de mai multe miliarde de euro, însă acest lucru nu depinde doar de statul care deține Președinția.

„Cu siguranță că putem să facem asta, însă să nu rămână cineva cu impresia că tot ce se întâmplă în Președinția Consiliului UE ține numai de acel stat care deține Președinția. Este o Președinție în care are majoritatea aspectelor de tip tehnic. Dacă se întrunește Consiliul într-un format oarecare de miniștri, cineva trebuie să stea în față să spună care e ordinea de zi și să conducă discuțiile, dar nu are mai mult decât votul propriu”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, întrebat dacă România poate coordona negocierea unui buget de mai multe miliarde de euro în timpul deținerii Președinției Consiliului UE.

Acesta a afirmat că în cadrul Consiliului Uniunii Europene oamenii lucrează colegial.

„Se lucrează colegial în toate formatele Uniunii și fiecare are votul lui. Dar, sigur, trebuie să avem oameni pregătiți să conducă aceste formate și în măsură în care e un interes românesc atunci să îl expună, nu să îl impună. În aceste formate nu se poate lucra prin impunere. Avem oameni buni în domeniile relevante și putem face acest lucru”, a adăugat Iohannis.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, pentru o perioadă de șase luni, fiind urmată de Finlanda.

Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.