INS anunță că salariul mediu net al profesorilor a scăzut în 2019, nu a crescut! 1
Politic Economic Social Ultima Ora

INS anunță că salariul mediu net al profesorilor a scăzut în 2019, nu a crescut!

INS anunță că salariul mediu net al profesorilor a scăzut în 2019, nu a crescut!

Salariul mediu net din Învăţământ a fost în luna august 2019 de 3.077 lei, potirvit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică. În toate cele 7 luni din 2019, anterioare acesteia, salariul mediu net a avut valori mai mari.

Cel mai mare nivel al salariului mediu net din Educaţie a fost în luna iunie – 3.657 de lei. Scăderea din august, faţă de iunie, este de 580 de lei, adica 15,8%. Evoluţia salariului mediu net în perioada vacanţei are scăderi în sectorul bugetar în general, şi în Învăţământ, în special. Scăderea faţă de iulie este de 3,2% pentru că în iunie-iulie s-au acordat tichete de vacanţă, şi au fost concedii de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, cum ar fi sumele reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, explică cei de la INS.

Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi, potrivit INS.

Din septembrie anul trecut salariul mediu din Educație a depăși salariul mediu net la nivelul întregii economii, aproape în fiecare lună. Salariul mediu net pe Economie era în august de 3.044 lei.

În sistemul de învățământ lucrează circa 236 de mii de cadre didactice, potrivit INS.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.